03/05/2024
13.1 C
Novi Pazar

Baćićanin: Projekat rekonstrukcije kule Džephane menja njen izgled

Predsednik Izvršnog odbora (IO) Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin oštro je danas kritikovao projekat rekonstrukcije kule Džephane, tvrdeći da u potpunosti menja izled tog kulturno-istorijskog spomenika, ali i slike Novog Pazara.

On je na konferenciji za novinare rekao da projekat odstupa od autentičnog izgleda te kule zabeleženog na brojnim fotografijama i prilikom arheoloških iskopavanja.

“Upotreba savremenih materijala, pre svega stakla i PVC materijala je gotovo nezabeležena kod istorijskih objekata od izuzetnog značaja, kakva je kompletna Novopazarska tvrđava. Nadam se da će grad odbaciti ovaj projekat, da će oformiti stručnu komisiju u koju će biti uključeni i predstavnci BNV-a, da će raspisati javni poziv i ovaj posao obaviti stručno i savesno. Bedem je zenica oka svakog od nas”, naveo je Baćićanin.

On je podsetio da su ostaci Džephane, ali i Baruthane i Zindana otkriveni 2019. godine, u periodu kada je on bio na čelu novopazarskog Muzeja “Ras”, te da su tadašnjim angažovanjem stručnjaka za osmansku arheologiju iz Beograda i Sarajeva, utvđeni svi podaci neophodi za autentičnu obnovu ovih kulturno-istorijskih spomenika.

“Tada smo razgovarali o formiranju stručne komisije, ali i o javnom pozivu za obnovu i uređenje. To je sve izostalo. Žao mi je što se ponovo pojavilo ovo rešenje, u koje je uloženo truda. Iako su ga radila stručna lica, ona nisu ispoštovala pravila struke”, kazao je Baćićanin.

Napomenuo je da se ni rekonstruisana kula Motrilja ne može uzeti kao dobar primer rekonstrukcije istorijskih objekata, kao ni planovi za rekonstrukciju Zindana.

On se osvrnuo i na obnovu brojnih istorijskih objekata u okolini grada, poput Đurđevih stupova i Petrove crkve, koji su “primeri kako se treba izršiti revitalizacija, konzervacija i rekonstrukcija kulturno-istoijrskih objekata”.

“Ovi projekti vraćaju autentičan izgled, a mi ovi projektom, koji nam je predstavljen, dobijamo nešto što nije slika bošnjačkog, osmanskog kulturno-istorijskog nasleđa, već nešto potpuno drugo. Ako neko smatra da ovo treba da se gradi, neka to radi na nekom drugom mestu, ali nikako na Novopazarskoj tvrđavi”, izričit je Baćićanin.

Najavio je da će BNV organizovati i javni okrugli sto na temu zaštite i obnove kulturno-istorijskog nasleđa u Sandžaku.

Podsetimo, sanacijom ogradnog zida i radovima na konzervaciji ključnih objekata na Novopazarskoj tvrđavi, u utorak je počela prva faza rekonstrukcije kule Džephane.

Radove vredne 24 miliona dinara izvodiće beogradska kompanija “Koto”, sa podizvođačem, a ta firma bila je takođe angažovana na rekonstrukciji kule Motrilje, ali i na najavljenoj sanaciji Altun-alem džamije.

Rekonstrukcija same kule Džephane predviđena je u drugoj fazi.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime