02/05/2024
15.3 C
Novi Pazar

Dan nauke i inovacija u Novom Pazaru

U okviru Dana nauke i inovacija danas su preduzetnicima u Novom Pazaru predstavljeni značaj unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovaciju kao i naučni programi na koje građani mogu da konkurišu.

Dane nauka i inovacija organizuje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja u okviru nacionalnog projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“, a Novi Pazar je treći grad u kojem se on promoviše.

Koordinator Regionalnog inovacionog Start-up centra u Novom Pazaru Šemsudin Plojović smatra da je ovo dobra prilika da svi zainteresovani preduzetnici na jednom mestu dobiju potrebne informacije o projektima i programima koji su im na ovaj način dostupni.

„Nadam se da će ovo današnje predastavljanje motivisati sve zainetersovane da se prijave za neki od programa koji su posebni i po načinu prijavljivanja i po sredstvima koja se daju ali i po mentorstvu“, izjavio je Plojović.

Savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić rekao je novinarima da je cilj projekta da se javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate.

Ideja je da se na ovaj način približimo lokalnim zajednicama u državi. Novi Pazar u januaru dobija jedan od najvećih inovacionih centara i očekujemo da će on puno značiti građanima ovog grada, a možda se iz njega izrodi i šesti Naučno-tehnološki park”, rekao je Milić.

Predesednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je na značaj ulaganja u nauku i tehnološki razvoj, te izrazio očekivanje da će otvaranjem Smart city centra u gradu veliki broj mladih ljudi iz ove oblasti dobiti posao.

„Jedan od najvećih regionalnih inovacionih parkova biće otvoren iduće godine u Novom Pazaru, i sigurno će to doprineti razvoju nauke i inovacija ali i celog grada“, istakao je Biševac.

Osim ministarstva nauke, na današnjoj manifestaciji učestvovali su i Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime