13/07/2024
33.9 C
Novi Pazar

Grad nije imao novca za Plan kvaliteta vazduha

Nekoliko puta najavljivani Plan kvaliteta vazduha za Novi Pazar još uvek nije urađen jer Gradska uprava nije imala novca za izradu tog strateškog dokumenta, saznaje radio Sto plus.

Našem radiju je u Odeljenju za zaštitu životne sredine rečeno da su neophodna finansijska sredstva za izradu Plana obezbeđena tek poslednjim rebalansom budžeta.

“Nakon donošenja odluke o rebalansu budžeta, Odeljenje za zaštitu životne sredine je pokrenulo zahtev za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu plana”, navodi se u odgovoru te organizacione jedinice lokalne samouprave.

Pored Plana kvaliteta vazduha, čija izrada je trebalo da bude gotova do početka grejne sezone, iz lokalne samouprave najavljivali su da će na teritoriji Novog Pazara tokom 2023. godine biti postavljene još dve merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha.

Sada, navode, da postavljanje mernih stanica u ovoj godini “nije bio prioritet”.

“Imajući u vidu da je cena jedne automatske stanice oko 125.000 evra, prioritet je bilo finansiranje drugih aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja životne sredine. Jedna automatska merna stanica i tri merna uređaja na školama u gradu trenutno daju relativno dobre procene kvaliteta vazduha”, poručili su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost PM2,5 čestica u vazduhu je tokom ove godine u Novom Pazaru iznosila 31,7 mikrograma po kubnom metru (dozvoljena vrednost je 25 mikrograma), što je najgori rezultat u državi.

Od početka ove godine, prema zvaničnim podacima, vazduh u ovom gradu je bio tokom 77 dana prekomerno zagađenim suspendovanim PM10 česticama, čime je Novi Pazar na trećem mestu u Srbiji.

Zakonom je dozvoljeno da, tokom kalendarske godine, u najviše 35 dana prisustvo tih čestica bude iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Prosečna vrednost PM10 čestica (36,6 mikrograma po kubnom metru) ove godine je u granicama dozvoljenih vrednosti (do 40 mikrograma).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime