05/05/2024
20.8 C
Novi Pazar

Obeležavanje Dana Sandžaka

Dan Sandžaka, bošnjački nacionalni praznik, u Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima će u narednim danima biti obeležen brojnim kulturnim događajima.

Ovaj praznik se obeležava u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) će ovaj praznik obeležiti od 18.novembra do drugog decembra brojnim kultunim događajima, koji zbog situacije u Palestini neće imati svečani karakter.

Predsednik Izvršnog odbora ovog veća Fuad Baćićanin najavio je na konferenciji za novinare da će program obeležavanja početi realizacijom seminara „Pravopisna norma bosanskog jezika“, a biće nastavljen dodelom književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“.

„Seminari će biti organizovani u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu i samtramo ih vrlo važnim za sve nastavnike bosanskog jezika u Sandžaku. Književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ biće dodeljena 20.novembra laureatu Bajramu Redžepagiću, a narednog dana u Sjeničkoj kući biće otvorena izložba slika sa likovne kolonije „Sjenica 2023“, dok će u Prijepolju biti promovisana knjiga Ram Bulja i druge pripovetke“ književnika Ćamila Sijarića“, najavio je Baćićanin.

Dodao je da će BNV 24.novembra organizovati i projekciju dokumentarnog filma „Potraga za izgubljenim Sandžakom“ autora Damira Grude, a istog dana biće održana i tribina o istoriji, i identitetu Sandžaka.

Kulturni centar i Udruženje „Pazarski bazar rukotvorina“ će povodom Dana Sandžaka u utorak organizovati promociju starih zanata i čas kratke obuke o lepoti i raskošu naše tradicije.

Muzej „Ras“ u Novom Pazaru je ovaj praznik obeležio organizovanjem tribine i radionice o primeni arebice u Sandžaku i njenom značaju u obrazovanju stanovništva.

Dan Sandžaka obeležava se 20.novembra, a nacionalnim praznikom proglašen je povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, kada su utvrđeni grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. jul Dan sećanja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime