02/05/2024
19.3 C
Novi Pazar

Mirza Redžepagić otvara prozor u svoj muzički svijet sa singlom “Breeze of Delight”

U harmoničnom sjedinjenju različitih uticaja, gitarista i kompozitor Mirza Redžepagić, objavio je novi singl 'Breeze of Delight'.

IZVOR:PR

Ovo muzičko putovanje Mirze Redžepagića počelo je na Berklee College of Music u Valenciji, gdje se posvetio proučavanju world, jazz i savremene muzike, stekavši Master diplomu na odsjeku ”Contemporary Performance with Production”. Živopisni kampus služio je kao stanište izuzetnih muzičara iz više od 60 zemalja, s kojima Mirza ostvaruje saradnju i koja će kasnije definisati njegov zvuk.

Prvi pogled na ovo muzičko djelo predstavlja slušaocima fuziju flamenka i jazza inspirisanu stilom Alégrias, koja potiče iz Cadiza, srca Andaluzije. Na pjesmi ostvaruje saradnju sa Juan Pablo Ariasom na bubnjevima, Michaelom Venturom na saksofonu i Felipeom Ribeiro Santosom na klaviru. Redžepagićeva flamenko interpretacija čini osnovu muzičkog djela, obogaćena kolumbijskim ritmičkim frazama, džez saksofonom i brazilskim saudade-om na klaviru, stvarajući kompoziciju koja je vesela i razigrana u raspoloženju, ali istovremeno protkana nostalgijom i melanholijom u koloritu.

Produkciju potpisuje američko-iranska producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesus Martinez iz Čilea, dok je mastering radio brazilski pijanista i sound engineer Felipe Ribeiro Santos. Sinergija ovih talenata uzdiže ‘Breeze of Delight’ u zvučno remek – djelo. Singl je snimljen u jednom od najboljih studija u Valenciji – ‘El Spot Studios’.

Vizuelna estetika koja prati singl jednako je zavodljiva, prikazujući prepoznatljivo umjetničko delo “Par” poznatog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938 – 2020.) kao naslovnicu singla. Spajanje Redžepagićeve muzičke vizije i Hozine likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj koji prevazilazi tradicionalne granice.

Prije ‘Breeze of Delight’ objavljena su dva singla, ‘Uzun Ince Bir Yoldayim’ i ‘Hicaz Saz Semai’, pružajući uvid u raznovrstan i očaravajući svijet koji stvara Mirza Redžepagić. Kako su ovi preludiji utirali put, ‘Breeze of Delight’ najavljuje nadolazeći album, zakazan za izlazak u aprilu 2024. godine.

Album predstavlja saradnju sa 15 muzičara koji dolaze iz SAD-a, Brazila, Kolumbije, Indije, Kipra, Jordana, Pakistana i drugih zemalja. Pretpostavljamo da će ovaj album biti svjedočanstvo o univerzalnom jeziku muzike, promovirajući raznolikost i jedinstvo kroz zavodljivu fuziju zvukova i kultura. 

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime