04/05/2024
9.5 C
Novi Pazar

Selaković: Vlast konstantno negira sandžački identitet

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) u Srbiji Bojana Selaković ocenila je večeras u Novom Pazaru da nosioci vlasti u Srbiji konstantno negiraju sandžački identitet i veštačkim mehanizmima pokušavaju da ga oslabe i nametnu drugi.

Ona je na tribini “Sandžak, Srbija, Evropa: Potraga za izgubljenim identietima između istorije, nacije i teritorije”, koja je organizovana u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) povodom 20. novembra Dana Sandžaka, rekla da ovaj identitet itekako postoji, a da to naročito primećuju osobe koje nisu rođene ili ne žive na toj teritoriji.

“On je sa jedne strane stavljen u kontekst rešavanja statusa bošnjačkog naroda i nekako se najčešće za njih i vezuje. Bošnjaci često ističu multietnički karakter Sandžaka, baštineći pre svega antifašističku tradiciju ZAVNOS-a, koji jeste po svojoj prirodi bio multietnički i kulturno-istorijske spomenike koji postoje na ovom prostoru, a koji pripadaju različitim narodima i religijama”, rekla je Selakovićeva.

Dodala je da odgovornost leži na akterima, političkim organizacijama i organizacijama civilnog društva (OCD) iz Beograda da pokreću ovakve teme, kako bi kroz razgovor sa lokalnim stanovništvom shvatili razloge pripadnosti sandžačkom identitetu.

“Imamo nešto što de facto postoji. Postoje ljudi koji tu vrstu identiteta osećaju, bez obzira na to kada je on tačno počeo da se izgrađuje. Mislim da je najgore moguće rešenje da se to ignoriše, jer time sužavamo prestor za konstruktivnu debatu”, navela je Selakovićeva.

Ona kaže da Sandžak, kao i Srbiju, vidi u Evropskoj uniji (EU).

“Mislim da je EU jedini okvir koji može da omogući da sve teme koje su u prošlosti pravile određenu vrstu tenzija i polarizaciju javnosti pojedinačnih država, pa i nas u regionu, zapravo pod jednim zajedničkim EU kišobranom, mogu ne samo da se prevaziđu, već i da generišu novu zajedničku vrednost”, ističe Selakovićeva.

Ona je ocenila da se u kontekstu pridruženja EU mogu rešiti i pitanja položaja nacionalnih manjina, ali i regionalizacije i regionalnog razvoja Srbije.

“To su suštinska pitanja za zemlju, imajuću u vidu centralizam koji zadnjih 10-15 godina ima za posledicu da je cela Srbija, osim velikih centara, prazna. Sve te teme, koje se na jedan način interepretiraju i vrlo često se njima manipuliše od strane različitah aktera, jesu suštinski važne, ako na pravi način o njima razgovaramo”, kazala je Selakovićeva.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam istakao je da Sandžak nije izgubljen, ali da njegovoj promociji treba više raditi.

“Ovo je čarobno područje i kad putujem po Pešterskoj visoravni idem polako po onim putevima, zato što hoću da uživam. Nije lepota samo priroda, već je lepota i u ljudima. Ovde postoji jedna vrsta uljudnosti koja je zaboravljena na pojedinim stranama”, kazao je Popov.

Na tribini su govorili i Dušan Janjić iz Foruma za entičke odnose, Emir Zlatar iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, glumac Vahidin Prelić, profesor Damir Gruda i potpredsednik BNV-a Fuad Bačićanin.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime