29/04/2024
21.4 C
Novi Pazar

Novi Pazar i ove godine ima najzagađeniji vazduh u Srbiji

U jeku predizborne kampanje građani Novog Pazara udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji, vlast nije ni ove zime odradila minimalne napore za smanjenje zagađenja, opozicija ne iznosi nikakvo rješenje.

Zagađen vazduh u Novom Pazaru nije novina, građani ovog grada postaju svjesniji ovog problema dok im se djeca, pa i ona najmlađa, bebe od 12 dana, guše od kašlja.

Prošle godine mnoge aktivističke grupe građana ulagale su napore da predaju prijedloge za smanjenje zagađenja vazduha, a od strane kancelarije za zaštitu životne sredine obećane su još dvije mjerne jedinice u gradu, kao i Plan kvaliteta vazduha, za koji, po novim informacijama, Gradska uprava nije imala sredstava.

Iako u ovom gradu postoji jedna mjerna stanica, ona već sada pokazuje da je stanje alarmantno i da je vazduh otrovan za sve građane, bez izuzetaka.

World air quality index, aqicn.org – 29. 11. 2023. god

Preporuka stručnjaka za loš kvalitet vazduha kakav je u Novom Pazaru je da građani nikako ne izlaze iz kuće i ne otvaraju prozore i vrata, međutim takve preporuke svojim sugrađanima ne daje ni Gradska uprava, niti njeno odjeljenje za zaštitu životne sredine, a ni Zavod za javno zdravlje.

Jedini odgovor od Gradske uprave koji se od prošle godine davao na građanski glas da imamo najzagađeniji vazduh u Evropi ne samo u Srbiji, je taj da će grejanje na gas koje se sprovodi smanjiti zagađenje, međutim Novopazarci se i dalje guše.

U jeku predizborne kampanje građani Novog Pazara udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji, vlast nije ni ove zime odradila minimalne napore za smanjenje zagađenja, opozicija ne iznosi nikakvo rješenje, a građane će pozivati na glasanje i jedni i drugi bez obzira što građani nemaju najosnovnije – čist vazduh.

Jedino što bi sada sve stranke mogle da odrade, kako bi osigurale zdrav izlazak svojih sugrađana na izbore, je da podijele svakom punoljetnom Novopazarcu i Novopazarki gas maske, jer drugo, brže, rješenje za problem zagađenog vazduha ne mogu implementirati, a tako će pokazati makar malo stvarne brige za ljude, umjesto za fotelje.

Pogledajte fotogaleriju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime