01/05/2024
16.2 C
Novi Pazar

Bolnice u Gazi ‘preplavljene mrtvima’, 16 hiljada ubijenih

Od ranog jutra bolnice u Gazi primaju na desetine tijela dok izraelski zračni napadi nastavljaju udarati po enklavi četvrti dan zaredom nakon raspada primirja.

IZVOR:etto.ba
  • Preplavljeni smo prilivom mrtvih tijela, rekao je za Al Jazeeru Munir al-Bursh, generalni direktor Ministarstva zdravlja Gaze.

-Sve naše bolnice više ne mogu ponuditi bilo kakvu pomoć žrtvama. Svu našu medicinsku opremu uništili su izraelski okupacioni vojnici, rekao je al-Bursh.

Za nekoliko sati, rekao je, bolnica Kamal Adwan u sjevernoj Gazi će ostati bez struje. Hitna pomoć i medicinari su više puta bili na meti, uključujući zdravstvenog radnika koji je upucan dok je nosio žrtvu prema bolnici al-Awda.

Od 40.000 povrijeđenih, samo 400 stiglo je do prijelaza Rafah na jugu, rekao je direktor.

  • Ovo je ratoborni neprijatelj, sa samo jednim ciljem, hladnokrvno ubijanje civila, dodao je.

Ministarstvo zdravlja Gaze optužilo je Izrael da namjerno napada bolnice kako bi ih zatvorio, stvarajući “krug smrti” za ranjene i raseljene Palestince.

  • Izraelska okupacija namjerno bombarduje bolnice u Gazi kako bi ih stavila van funkcije, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra, dodajući da to uzrokuje “krug smrti” za medicinske radnike, kao i za raseljene i ranjene.

Al-Qudra je dodao da je Izrael bombardovao nekoliko područja u kojima su se raseljeni Palestinci sklonili u blizini grada Gaze, uključujući školu Salah ad-Din, zgradu u blizini arapske bolnice Al-Ahli i prepun trg.

Samo devet od 35 bolnica u Gazi još uvijek radi, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se bolnica Kamal Adwan u sjevernoj Gazi mogla zatvoriti za nekoliko sati zbog nedostatka struje.

Bolnice koje i dalje rade bore se da se izbore s “prilivom mrtvih tijela”, rekao je generalni direktor Ministarstva zdravlja Gaze Munir al-Bursh.

U svom najnovijem ažuriranju, Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Gazi, kaže da je najmanje 15.899 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime