02/05/2024
11.6 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Pokrenuta peticija protiv vatrometa za novogodišnju noć

Udruženje za zaštitu životinja i promociju odgovornog vlasništva "Lunje i Maze" pokrenulo je peticuju protiv vatrometa u Novom Pazaru, jer, kako kažu iz ovog Udruženja, vatrometi samo štete kako životinjama tako i osjetljivim članovima našeg društva.

Svake godine u “najluđoj” noći, ne samo u Novom Pazaru, već u cijelom svijetu, ogroman novac se potroši na pirotehnička sredstva, koja, osim zagađenja vazduha, stvaraju nemir licima sa smetnjama u razvoju i ubijaju ulične životinje.


Više od 5000 životinja umre uslijed buke izazvane vatrometima i petardama, na desetine hiljada ih bude ozbiljno povrijeđeno, a djeca sa autizmom prežive veliki stres.

“Najzad, vatromet znatno doprinosi zagadjenju vazduha ostavljajući trag otrovne prašine usled ispuštanja velike količine ugljendioksida, kao i nerazgradive delove ambalaže, čime se narušava stanje građana i daleko nakon novogodišnje noći.
Započnimo 2024. ujedinjeni za zdraviji, humaniji i bolji grad – to je daleko prazničnije od šarenog okrutnog dima u vazduhu”, stoji u peticiji koju možete potpisati klikom ovdje.

Udruženje “Lunje i Maze” koje već duži niz godina brine o napuštenim životinjama u Novom Pazaru, pokrenulo je peticiju protiv vatrometa i petardi u ovom gradu.
Azra Hasanbegović, jedna od kordinatorki Udruženja, podsjeća na slučaj kada je pas, uslijed pretpljenog stresa od vatrometa, uginuo neposredno pred udomljavanje.

“Mi već godinama apeluje na građane da prekinu upotrebu pirotehničkih sredstava, iz razloga spomenutih u peticiji, a sa akcentom na stradanje životinja.
Prošle godine je pas po imenu Lara, koji je spašen sa ulice i kojem je Udruženje pronašlo dom, dan pred samu koordinaciju udomljavanja, izgubio život usled pretrpljenog stresa od buke vatrometa i petardi. U njeno ime i svih ostalih nezbrinutih životinja, a i kućnih ljubimaca, kao i svih nas, i pojedinaca koji su osetljiviji, kažemo ne okrutnom novogodišnjem slavlju”, kazala je Azra.

Istu peticiju je, prije par dana, pokrenulo i Udruženje “Pit” iz Niša, nakon koje je gradonačelnica Niša donijela Odluku da novac za vatromet preusmjeri u humanitarne svrhe, a da se u Nišu slavlje nove godine dogodi bez velikog vatrometa i petardi.

Peticiju u Novom Pazaru podržalo je i omladinsko Udruženje Svetionik, kao i Udruženje Psihologa Novi Pazar, UG ,,Takt.info” i NVO za zaštitu životne sredine ,,Menjamo Novi Pazar”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime