27/04/2024
17.4 C
Novi Pazar

Mevlud Dudić ponovo izabran za predsednika IZuS

IZVOR:Infolid

Dr Mevlud Dudić izabran je za predsednika Mešihata IZ u Srbiji na sednici Sabora koja je održana u amfiteatru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Sabor broji 120 članova, a sednici je prisustvovalo 98 članova od kojih je 91 glasao sa Dudića. Njegov protivkandidat muftija Ragmi Destani dobio je sedam glasova, dok je muftija Rešad Plojović uoči sednice Sabora odustao od kandidature.

Mevlud Dudić je govorio o postignutim rezultatima, kao i planovima i zadacima za naredni period. Rekao je da je Islamska zajednica zainteresovana za razvijanje partnerskih odnosa sa “ključnim autoritetima i nosiocima odgovornosti u državi u cilju obezbeđivanja prava koja su predviđena Ustavom i zakonima.”

-Pripadnici Islamske zajednice poštuju državu u kojoj žive i žele da preuzmu odgovornost u izgradnji pravednog društva. Period tokom ratnih devedesetih godina posebno je istakao ulogu IZ u očuvanju mira što nam daje za pravo da u narednom periodu budemo ključni partner državi u procesu pomirenja naroda na Balkanu i vraćanje poverenja u institucije države. Zajedno sa drugima želimo učestvovati u snaženju države i njenom napretku i ravnopravnosti svih građana, rekao je muftija Dudić.

-Ne možemo prihvatiti podređen položaj IZ u odnosu na druge verske zajednice. Želimo korektan odnos, a on je moguć na poštovanju principa autonomnosti Islamske zajednice i ravnopravnosti sa drugim verskim zajednicama. Islamska zajednica poštuje pravo svakog člana da pripada određenoj političkoj partiji, ali od svake političke stranke traži da poštuje pravo IZ na njenu autonomnost. IZ će u svom radu razvijati odnose i sa političkim partijama u cilju zaštite interesa svojih pripadnika, osim sa onima koje svojim delovanjem iskazuju neprijateljstvo prema IZ, kazao je muftija Dudić.

On je istakao da je ponovni izbor na ovu funkciju najveća čast koju musliman može imati.

-Imajte na umu da je ova ahmedija bele boje, fes crvene, naš ponos. Učinio sam sve da ne ukaljam ovaj emanet koji mi je poveren. Morate priznati da je ova ahmedija koju ja nosim teža od vaše i zato mi pomozite da vas dostojanstveno vodim i predstavljam. Obećavam da će IZ deliti sudbinu svog naroda jer smo povezani imanom, verom u Boga i činjenjem dobrih dela te ih sve pozivam u jedan saf, rekao je on i dodao da je u prethodnom mandatu “bio vođen verom u jednog Boga, uverenjem da veru, narod i zajednicu nikada ne smem izdati i izneveriti.”

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime