29/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Grad traži firmu za izradu Plana kvaliteta vazduha

Grad Novi Pazar raspisao je tender za izbor kompanije koja će izraditi Plan kvaliteta vazduha, strateškog dokumenta koji je, prema najavama nadležnih, trebalo da bude urađen još pre grejne sezone.

Plan bi trebalo da sadrži podatke o području povećanog zagađenja vazduha, vrstama i stepenu zagađenja, izvorima, kao i analizu situacije i faktora koji utuči na pojavu prekoračenja.

Takođe, u Planu bi trebalo da se navedu sve mere poboljšanja vazduha koje postoje, koje treba preduzeti u dugoročnom periodu, kao i organe nadležne za njihovo sprovođenje.

Podsećamo da su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave najavljivali da će Plan kvaliteta vazduha biti završen pre grejne sezone, da bi nam pre nekoliko nedelja rekli da lokalna samouprava nije imala novca da uradi taj strateški dokument.

Iz tog Odeljenja su istakli da su sredstva obezbeđena tek poslednjim rebalansom budžeta posle čega je pokrenuta procedura za raspisivanje tendera.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost PM2,5 čestica u vazduhu je tokom ove godine u Novom Pazaru iznosila 34,7 mikrograma po kubnom metru (dozvoljena vrednost je 25 mikrograma), što je najgori rezultat u državi.

Od početka ove godine, prema zvaničnim podacima, vazduh u ovom gradu je bio tokom 99 dana prekomerno zagađenim suspendovanim PM10 česticama, čime je Novi Pazar na deobi drugog mesta u Srbiji.

Zakonom je dozvoljeno da, tokom kalendarske godine, u najviše 35 dana prisustvo tih čestica bude iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Prosečna vrednost PM10 čestica (39,7 mikrograma po kubnom metru) ove godine je tek ispod granice dozvoljene vrednosti do 40 mikrograma.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime