17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije – otvorena pitanja i perspektive pritisak na vlasti kako bi se vrata EU što prije otvorila

Konferencija pod nazivom “Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” održana je u Gradskoj vijećnici Grada Sarajeva u organizaciji civilnog društva i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji.

IZVOR:behar.tv

Nakon konferencije učesnici su zaključke predstavili medijima i javnosti, podcrtavajući činjenicu da se i Bosna i Hercegovina i Srbija nalaze pred izborom koji nudi demokratski svijet Zapada, s jedne strane, i koji nude nacionalističke snage unutar i izvan naših zemalja, sa druge strane. To je sukob demokracije i napretka sa konzervativizmom koji nas vraća nazad u srednji vijek ili totalitarizam.

Temeljni cilj Konferencije je podizanje svijesti o važnosti dobrosusjedskih odnosa i usaglašavanje stavova kojima bi mogli izvršiti pritisak na vladajuće strukture u našim državama kako bi se vrata EU što prije otvorila jer vjerujemo da je to interes svih naših građana i građanki.

Učesnici smatraju da Europska unija obje naše države drži u predvorju ali njena vrata nisu zaključana.

„Lakše i brže ćemo preći taj prag ako se držimo zajedno. Za unapređenje reformskih procesa administracija EU je odvojila 6 milijardi eura nepovratnih sredstava za Zapadni Balkan. Hoćemo li ih iskoristiti zavisi od nas“, poručuju.

Okupljene organizacije civilnog društva žele pokrenuti državne institucije, vladajuće i nevladajuće stranke, te sve civilne organizacije da krenu tim putem.

Da bi se ti ciljevi ostvarili, učesnici i učesnice Konferencije usaglasili su slijedeće Zaključke:

 1. Regionalna saradnja i povezivanje svih aktera civilnog društva u regionu od suštinskog su značaja za razvoj i unapređenje međudržavnih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine.
 2. Odlučni smo i uporni u očuvanju multietničnosti naših društava, ravnopravnosti svih građana i naroda, njihovih vjeroispovijesti i svjetonazora.
 3. Insistiramo na dubljem i snažnijem sveobuhvatnom ekonomskom povezivanju BiH i Srbije kao suštinskom preduslovu jačanja kapaciteta građanskih društava i suštinske evropeizacije regiona. Posebno je važna saradnja u oblasti izgradnje infrastrukturnih objekata.
 4. Kako bi se osiguralo da nove generacije Bosnu misle i percipiraju na novi način, snažno zagovaramo uspostavljanje zajedničkog kulturnog i obrazovnog prostora na nivou Bosne i Hercegovine.
 5. Zalažemo se za razvoj aleternativnih i kulturnih prostora u BiH i Srbiji kako bi se stvorili neophodni preduslovi za pluralističke, kreativne i savremene kulturne politike.
 6. Odlučno odbacujemo viziju Srpskog sveta koji po svojoj prirodi predstavlja nastavak velikosrpskog projekta. Zagovaramo da se pristup Srbije u razvoju odnosa sa BiH prioritetno treba odvijati sa institucijama Bosne i Hercegovine.

Zato, od donosilaca odluka i političkih aktera Srbije i Bosne i Hercegovine zahtijevamo:

 1. Da odmah i bez odlaganja sve institucionalne kapacitete stave u funkciju ispunjavanja kriterija pristupanja Evropskoj uniji i NATO alijansi. Učesnici i učesnice Konferencije smatraju da vlast u Srbiji, kao i vlast u entitetu RS koja je direktno uključena i u vlast na nivou BiH, opstruišu proces euroatlanskih integracija, iako je to jedini put u interesu građana i građanki Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Zapadnog Balkana. U našim državama nije dovoljna samo promjena političara, već je neophodna promjena politika. U tom smislu, proces pridruživanja Evropskoj uniji, jedini je okvir za sprovođenje suštinskih reformskih procesa bez kojih je nemoguće zaustaviti procese depopopulacije Zapadnog Balkana.
 2. Da prihvate Berlinski proces kao istinski i siguran put ka evropeizaciji Zapadnog Balkana, učestvuju u definisanju njegovih preporuka i daju puni doprinos njihovoj impementaciji na državnim nivoima.
 3. Da međunarodnim sporazumom o granici potvrde međusobno priznanje teritorijalne cjelovitosti obje države i njihov suverenitet, a potom pristupe eventualnim korekcijama administrativnih linija tamo gdje je to moguće i potrebno usaglasiti. Jasno stavljamo do znanja da entitet Republika Srpska pripada državi Bosni i Hercegovini, te stoga trebaju prestati secesionističke prijetnje i prizivanje sjedinjenja sa Srbijom. Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju biti uređene kao demokratske i građanske države, u kojoj će svaki od naroda imati puna prava i slobode u pogledu svojih temeljnih identitetskih pitanja, a svi građani i građanke uživati puna prava i slobode na cijelim teritorijama BiH i Srbije.
 4. Da potpišu Memorandum o prihvatanju i provođenju svih presuda međunarodnih sudova koje se odnose na obje naše države. Posebno ističemo nužnost prihvatanja presuda ICTY i Međunarodnog suda pravde u Hagu kojima je Srbija presuđena za nesprečavanje genocida. Politika koju vlasti u Srbiji, gotovo u kontinuitetu provode posljednjih 30 godina je retrogradna, sa katastrofalnim posljedicama po susjedne države koje je takvim politikama razorila, a najpogubnija je za građane i građanke Srbije i većinski srpski narod.
 5. Da državni parlamenti donesu zajedničku deklaraciju o jasnom antifašističkom i antinacionalističkom opredjeljenju i borbi za temeljna ljudska prava i slobode.
 6. Da afirmišu kulturološke i identitetske posebnosti Sandžaka kao historijske regije koja predstavlja bogatstvo različitosti naroda i kao takva je most spajanja Srbije i Bosne i Hercegovine. Posebno ohrabrujemo podršku izgradnji kapaciteta ustanova i institucija, što će se pozitivno odraziti na položaj i kvalitet života svih naroda koji žive u Sandžaku.
 7. Posebno pozivamo Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da Rezoluciju Skupštine Vijeća Evrope broj 1513 iz 2006. godine stavu u funkciju ustavnih promjena u Bosni i Hrecegovini, jer ovako ustrojena država BiH nema nikakvu mogućnost za demokratski razvoj. Učesnici i učesnice Konferencije smatraju da Bosna i Hercegovina kao suverena i nezavisna država, članica UN-a, treba potpuno novi Ustav utemeljen na evropskim demokratskim stečevinama i da bude uređena kao moderna evropska država.

Institucijama Evropske unije preporučujemo:

 1. Da nastave snažnu podršku procesu pridruživanja svih država Zapadnog Balkana, uz dosljedno insistiranje na spovođenju svih reformskih procesa, posebno u oblastima vladavine prava i ostalih fundamentalnih principa, bez kojih ne može biti ni dugoročne regionalne stabilnosti.
 2. Da u okviru Berlinskog procesa i ostalih mehanizama regionalne saradnje koji se sprovode pod pokroviteljstvom EU, insistiraju na daljim koracima u procesu pomirenja naroda Zapadnog Balkana i suočavanja sa prošlošću, paralelno uz insistiranje na ekonomskoj regionalnoj saradnji.
 3. Da dio sredstava iz paketa finansijske podrške Zapadnom Balkanu alociraju za kreiranje i sprovođenje alternativnih kulturnih politika koje će doprinijeti obnovi jedinstvenog kulturnog prostora i zajedničkog kulturološkog identiteta.

Učesnici Konferencije iz R Srbije: Sonja Biserko, Helsinški komitet u Srbiji, Mijat Lakićević, urednik i publicista, Zoran Vuletić, GDF, prof.dr. Misala Pramenković, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bojana Selaković, EU konvent u Srbiji, Aron Fuks, jevrejska zajednica Beograd, Čedomir Stojković, društveni aktivista, Aleksandar Popov, Centar za regionalizam, Jelena Stevančević, aktivistica OCD, Damir Gruda, aktivista OCD, Dr.sci. Fuad Baćićanin, BNV u Srbiji, prof. Nenad Prokić, pisac – posmatrač na Konferenciji.

Učesnici Konferencije iz Bosne i Hercegovine: Vladimir Andrle, Kulturno prosvjetno jevrejsko društvo La Benevolencija, Zoran Jovanović, predsjednik Srpkog građanskog vijeća Bosne i Hercegovine, Rajko Živković, potpredsjednik SGV, Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, prof.dr. Ivo Komšić, član Uprave HNVBIH, Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, mr.sc. Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca BIH, prof.emeritus dr. Kasim Trnka, VKBI BIH, Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva,  Jakob Finci, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, akademik prof.dr. Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, prof.dr. Lada Sadiković, UNSA, dr.sc Muamer Džananović, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, dr.sci Draško Aćimović, bh diplomata i poduzetnik, Adnan Kapo, predsjednik IGES.

Donesene Zaključke učesnici i učesnice Konferencije će proslijediti medijima u svojim državama i upoznati bosanskohercegovačku i srbijansku javnost, kao i institucije Evropske unije i Ured OHR-a u BiH.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime