15/04/2024
27.5 C
Novi Pazar

U Srbiji od 2024. godine novi uslovi za penzionisanje

U Srbiji će od naredne godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

IZVOR:Radio100+

Za žene se granica za odlazak u starosnu penziju od januara pomera za dva meseca, na godini 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za muškarace i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pomeranje starosnog uslova za žene je sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene pa će od 1. januara 2024. godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime