25/06/2024
21.5 C
Novi Pazar

Jovanović: Ekstremno zagađen vazduh u Pazaru, bez opravdanja za neobaveštavanje javnosti

Vazduh u Novom Pazaru je tokom jučerašnjeg dana bio prekomerno zagađen zbog izuzetno visoke koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, čija je rekordna vrednost iznosila preko 400 mikrograma po kubnom metru, pokazuju podaci specijalizovanog sajta xEco.

Prema tim podacima srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica u gradu bila je 252 mikrograma, što je oko 16 puta više od dozvoljenih 15 mikrograma koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović rekao je za radio Sto plus da se u svom dosadašnjem radu retko susretao sa ovako ekstremnim i kontinuiranim vrednostima.

“Od 16 sati juče u Novom Pazaru u kontinuitetu su vrednosti PM2,5 čestica bile preko 200, što je neslavni crni rekord sa kojim sam se retko susretao. Ektremna situacija trajala je do šest sati jutros kada je kiša pročistila vazduh pa je situacija postala bolja, ali ono što se desilo ne bi smelo da se zaboravi jer su te čestice, najopasniji zagađivač direktno povezan sa preranim smrtima i bolestima osetljivih grupa stanovništva kao i dece”, kazao je Jovanović.

Dodao je da ovakvi podaci pokazuju da se Gradska uprava i ostale relevantne institucije ne bave adekvatno zaštitom životne sredine i procesom upravljanja kvaliteta vazduha.

“Došlo je do zagađenja koje verovatno niko nije želeo, ali zato treba reagovati u skladu sa zakonskim procedurama i barem adekvatno obaveštavati građane o tome. Na žalost to se ne dešava i to je najveći problem, a za takve reakcije ne postoji opravdanje”, dodao je Jovanović.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost PM2,5 čestica u vazduhu je tokom ove godine u Novom Pazaru iznosila 35,8 mikrograma po kubnom metru, što je najgori rezultat u državi.

Slična situacija zabeležena je i tokom prošle godine kada je u Novom Pazaru prosečna koncentracija čestica PM2,5 iznosila 43 mikrograma

Od početka ove godine, prema zvaničnim podacima, vazduh u ovom gradu je bio tokom 101 dana prekomerno zagađenim suspendovanim PM10 česticama, čime je Novi Pazar na trećem mestu u Srbiji.

Zakonom je dozvoljeno da, tokom kalendarske godine, u najviše 35 dana prisustvo tih čestica bude iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Prosečna vrednost PM10 čestica u vazduhu Novog Pazara je 40,9 mikrograma po kubnom metru, što je nešto više od dozvoljenih 40 mikrograma.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime