28/04/2024
20.9 C
Novi Pazar

Nanogice za funkcionere Grada Novog Pazara, pravosnažno osuđeni zbog korupcije

Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažno je osudio funkcionere Grada Novog Pazara zbog krivičnih djela u vezi sa korupcijom.

Muzafer Dragolovčanin, Ensar Škrijelj i Suat Ljajić osuđeni su zatvorskom kaznom, odnosno na nošenje nanogice.

Vijeće Apelacionog suda je na osnovu presude od 13. novembra ove godine, u koju je SNEWS imao uvid, djelimičnim usvajanjem žalbe Višeg javnog tužilaštva Posebnog odjeljenje za suzbijanje korupcije preinačilo prvostepenu presudu Višeg suda u Kraljevu iz maja ove godine samo u dijelu odluke o krivičnim sankicija na okrivljene Muzafera Dragolovčanina, Ensara Škrijelja i Suata Ljajića i odredilo im zatvorske kazne uz nošenje nanogice.

Zbog produženog krivičnog djela trgovina uticajem na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine osuđen je Dragolovčanin, a Škrijelj, zbog trgovina uticajem i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja,  na osam i šest mjeseci, odnosno jedinstvenu kaznu, također u trajanju od jedne godine.

Zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja Ljajiću je određena kazna od šest mjeseci sa nanogicom.

„Kazne zatvora prema okrivljenima izvršiti tako što će ih okrivljeni izvršiti u prostorijama u kojima stanuju, uz primjenu elektronskog nadzora“, navodi se između ostalog u presudi Vijeća Apelacionog suda u Kragujevcu kojim predsjedava sudija Olga Peković.

 Članu Privremenog organa grada nanogica

Ensar Škrijelj je aktuelni član Privremenog organa Grada Novog Pazara i bivši pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara. Presudom Višeg suda u Kraljevu osuđeni Škrijelj je 25. maju ove godine, zajedno sa ostalima, oglašen krivim za krivično djelo trgovina utjecajem (član 366 KZ) i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja (iz člana 359 stav 1 u vezi člana 61 KZ) i izrečene mu je uslovna osuda kazne zatvora od jedne godine koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti ne učini novo krivično djelo.

Zaposlenom u Gradskoj upravi i aktuelnom članu Gradske izborne komisije (GIK) Muzaferu Dragulovčaninu prethodno je bila izrečena uslovna kazna zatvora na godinu dana, dok je bivši direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić bio osuđen uslovno na šest mjeseci zatvora, za obojicu na perod od dvije godine ako ne izvrše novo novo krivično djelo.

Ostalima iz lokalne samouprave Seadu Aliću i Aladinu Imamoviću, kao i odgovornim licima ponuđača na jednom od tendera Edisu Vatiću i Nenad Periću potvrđena pvostepena uslovna kazna na po pet mjeseci zatvora.

Bivši direktor JKP „Gradska čistoća“ Emin Omerović je pred tužilaštvom priznao krivicu i sporzumom koji je Viši sud u Kraljevu prihvatio, zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđene je uslovno na pet mjeseci zatvora.

MUP Srbije je 20 novembra 2020. godine saopštio da je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (POSK) Višeg tužilaštva u Kraljevu uhapšeno više osoba u Novom Pazaru i da se oni terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Ta javna nabavka ticala se “napumpavanja cijena” za opreme za zalivanje zelenila i rasvjete na Rekreacionom centru u Novom Pazaru, potvrđeno je tokom istrage.

Tadašnji gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac za radio Sto plus je nakon hapšenja zaposlenih u lokalnoj samoupravi izjavio da je “uvjeren da privedeni radnici i funkcioneri Gradske uprave nisu zloupotrebili svoj položaj da bi dobili ličnu i materijalnu korist”, te je “ne sumnjajući u njihovo poštenje” stao u njihovu odbranu.

“Podržavam obračun sa korupcijom i kriminalom i svako ko je, na bilo koji način, izvršio zloupotrebu položaja za to treba da snosi odgovornost, ali privođenje časnih i poštenih ljudi koji su čestito obavljali svoj posao u interesu opšteg dobra nije način da se to ostvari. Uvjeren sam da će se ukloniti svaka senka sumnje u to da su oni svoj posao obavljali pošteno, u skladu sa zakonom i u interesu građana Novog Pazara”, poručio je tada Biševac, izražavajući uvjerenje da će se “nevinost njegovih saradnika dokazati”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime