05/05/2024
20.3 C
Novi Pazar

Erdoan: Izrael ide u svjetsku izolaciju

Tokom telefonskog razgovora u četvrtak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Joe Biden detaljno su razgovarali o razvoju situacije u Gazi.

IZVOR:etto.ba

“Izrael sada ide prema međunarodnoj izolaciji, trendu koji će samo jačati u narednim danima”, rekao je Erdogan.

Obraćajući se novinarima nakon obavljanja molitve u Istanbulu, Erdogan je rekao da je tokom telefonskog razgovora u četvrtak sa svojim američkim kolegom Bidenom opširno razgovarao o razvoju događaja u Gazi, a Erdogan je rekao Bidenu da je sada vrijeme da SAD uskoči.

Izrael je bombardovao pojas Gaze iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofenzivu nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 18.787 Palestinaca je od tada ubijeno, a gotovo 51.000 je ranjeno u izraelskim napadima, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

O američkoj prodaji F-16 Turskoj, Erdogan je rekao da mu je Biden rekao da to ima “pozitivnu perspektivu” i spreman je predstaviti svoj prijedlog Kongresu.

Nakon dugotrajnog procesa kupovine najnovijeg modela F-16 i opreme za nadogradnju starijih modela, Erdogan je predložio da Turska i SAD odobre prodaju F-16 i kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u otprilike u isto vrijeme.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime