29/04/2024
21.4 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Održana tribina o važnosti izgradnje bezbijednog i humanijeg okruženja

Udruženje za zaštitu životinja "Lunje i Maze, zajedno sa ekološkim Udurženjem "Nešto zvučno" i Udruženjem psihologa, organizovale su danas tribinu pod nazivom ,,Krzneni sugrađani i mi - uloga građana u doprinosu bezbednijem, humanijem i boljem okruženju''.

Tribina je održana u KC Novi Pazar, a predstavnice navedenih udruženja govorile su o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava po cijelu zajednicu, naročito prema osobama sa smetnjama u razvoju i napuštenim životinjama kao i o odnosu grsđana prema napuštenim i vlasničkim životinjama.

Azra Duštinac, ispred Udruženjan “Lunje i Maze” kazala je da problem napuštenih životinja u ovom gradu postoji već duže vremena, te da se često mogu vidjeti negativni komentari na društvenim mrežama i poziv na agresiju prema napuštenim psima, što je, kako je kazala, nedopustivo. Ona je pozvala na humanost i iznalaženje rješenja za ovu temu kako kroz institucije tako i kroz edukaciju građana.
“Kako se ponosimo humanošću koju prikazujemo na mnoge načine, krajnje je vreme da je pokažemo i u ovom segmentu. Gramenje zdrave i bezbedne zajednice podrazumeva građenje humanih navika, empatičnog odnosa prema nezaštićenima i borbu protiv narativa koji pospešuje svaki oblik nasilja.”

Iako mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na pse i mačke koji su napušteni, oni su, kako tvrdi psihološkinja Marija Tiosavljević, izuzetno važan dio zajednice i odnos prema njima umnogome utiče na mentalno zdravlje pojedinca.

“Odnos sa životinjama dosta utiče na mentalno zdravlje pojedinca, kao i sveopštu dobrobit zajednice. Iz našeg ugla, problem napuštanja i napuštenih životinja, kao i generalni odnos zajednice prema životinjama i kućnim ljubimcima, je prepoznat kao važan u domenu razvijanja kolektivne empatije, suzbijanju nasilne retorike i ponašanja, ali i na individualnom nivou u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju, i pozitivnom uticaju životinja na njihov napredak, kao i opštim terapeutskim dejstvima su-života sa životinjama, naročito psima”, kazala je Tiosavljević.

Podsjećamo, Udruženje Lunje i Maze, zajedno sa više udruženja u Novom Pazaru, organizovalo je peticiju protiv velikog vatrometa za novogodišnju noć a koju je veliki broj građana podijelio i podržalo.

Nakon građanske peticije Grad Novi Pazar odustao je od vatrometa, a novac če biti preusmjeren djeci bez roditeljskog staranja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime