15/04/2024
27.5 C
Novi Pazar

Državljani Srbije glasat će u 35 zemalja, u BiH 19 biračkih mjesta

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na sutrašnjim izborima imat će priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mjestu, a zbog vremenske razlike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi, Portugaliji i Velikoj Britaniji glasat će već danas.

IZVOR:etto.ba

Republička izborna komisija (RIK) donijela je odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano sutra od 7.00 do 20.00 sati.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Na sjevernoameričkom kontintetnu glasat će se na šest mjesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu.

U SAD-u će biti otvorena tri mjesta, u ambasadi u Vašingtonu i u konzulatima u Čikagu i Njujorku, a u Kanadi u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasat će se na VajtkliF koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi “Morava”.

Najviše biračkih mjesta, 19 biće otvoreno u Bosni i Hercegovini, zatim šest u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji. Više od trećine biračkih mjesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.

U BiH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu.

U Crnoj Gori glasat će se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Sjevernoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Dijaspora Srbije će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj – i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mjesta bit će otvorena i u Rusiji u Moskvi i Sočiju, u Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Njemačkoj će za glasače biti otvorena mjesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu, a u Austriji u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mjesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugaliji, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), Velikoj Britaniji, Finskoj, Holandiji i Španiji, javlja BHRT.

Rezulati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju se javno saopštavati prije završetka glasanja u Srbiji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime