17/06/2024
27.5 C
Novi Pazar

VEĆA IZLAZNOST U BEOGRADU I VELIKI BROJ SLUČAJEVA ORGANIZOVANOG DOVOĐENJA BIRAČA

Posmatračka misija Crte ocenjuje da u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.

IZVOR:crta.rs

Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je “zbirno mesto” za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije. Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari. 

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju – Posmatračka misija Crte prijavila je slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac. Do sada je  Crta  u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.  

Na 2 odsto biračkih mesta u Srbiji i  3 odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica.  Paralelno vođenje evidencije notirano je na 6 odsto biračkih mesta u Beogradu i 4 odsto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na 3 odsto birališta u glavnom gradu i 4 odsto u celoj zemlji.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8%), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4%). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 % na nivou Srbije i 38% u Beogradu. 

Kako dan odmiče, primećuju se i povećane gužve na biralištima. S jedne strane, to može biti posledica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana. S druge strane, na pojedinim biračkim mestima je primćen neobično mali broj paravana, svega po dva. 

Nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao – nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros sprečeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je pretila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora. 

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime