19/05/2024
14.8 C
Novi Pazar

Građani Novog Pazara na Ulicama: Opozicija Traži Pravdu za Lokalne Izbore

Opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS) održali su danas u Novom Pazaru protest tvrdeći da će zaštititi volju građana iskazanu na lokalnim izborima za koje smatraju da su pokradeni.

Okupljeni su, noseći transparente i skandirajući protiv lokalne vlasti, zajedno sa visokim stranačkim funkcionerima prošetali centralnim gradskim ulicama, dok su ispred zgrade Gradske uprave “navijači” i funkcioneri Sandžačke demokratske partije (SDP) organizovano pratili utakmicu fudbalera Novog Pazara.

Foto: SPP/facebook

Prilikom prolaska opozicionih pristalica pored zgrade lokalne samouprave došlo je do verbalnih čarki, a fizički sukob sprečila je policija, koja je bila postavljena između dve grupe, brzom reakcijom.

Nosilac liste Građanskog pokreta Sandžaka Edin Zećirović kazao je da je osnovni zahtev protesta “poštovanje izborne volje građana” i da zbog toga traže od svih nadležnih organa da reaguju.

“Pozivam predsednika Gradske izborne komisije (Radoslava) Milića, kojeg grad poznaje kao čoveka koji vodi računa o pravu, da podnese ostavku i da ne prekraja izbornu volju građana. Pozivam sve one koji znaju šta je odgovornost da stanu uz svoj narod”, poručio je on.

Predstavnica SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović rekla je okupljenima da “samo ujedinjeni mogu pobediti nepravdu, bezakonje i koruptivni sistem”, da će iskoristiti sva zakonom dozvoljena prava i nepokolebljivo se boriti za pravdu i slobodu.

“Nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje građana, uprkos ucenama i zastrašivanju, narod im je rekao odlazite i zato moraju otići. Ne želimo probleme, želimo da mirno pošaljemo poruku da se ne mirimo da se vlast drži silom, a glasovi kradu. Glasovi naroda su pokradeni, a rezultati prekrajani. Nećemo im to dozvoliti i nećemo ćutati. Ako treba, bićemo svakog dana ovde”, kazala je Hajdinović.

Kandidat SPP za gradonačelnika Novog Pazara Edin Đerlek poručio je da je opozicija prvi put demonstrirala jedinstvo i odlučnost da sačuva izbornu volju građana.

Foto: SPP/facebook

“Sve analize pokazuju da smo pobednici, da je ova vlast pala. Znaju oni to i zato su u danu i noći izbora prekrajali volju građana, menjali su zapisnike, štelovali, da bi dobili izbore. Došlo je do decenijske krađe, a sad hoće da ukradu još četiri godine naših života, još četiri godine zuluma, nepravde i agonije. Nećemo im to dozvoliti, građani su im rekli ‘ne’, a ‘da’ promenama”, rekao je on.

On je pozvao sve nadležne institucije da se uključe, a od GIK-a zatražio da dozvoli uvid u celokupan izborni materijal.

Foto: SPP/facebook

Opozicione liste u Novom Pazaru od ponedeljka tvrde da su lokalne izbore obeležile brojne nepravilnosti, te da vlast pokušava da spreči formiranje njihove većine.

Prema preliminarnim rezultatima, na izborima u Novom Pazaru lista Sandžačke demokratske partije osvojila je 19 mandata, pa sa dosadašnjim koalicionim partnerima, Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije (pet mandata), imaju minimalnu većinu, 24 od 47 odbornika.

Opozicija tvrdi da je listi GPS (jedan mandat) oduzet jedan odbornik koji bi bio dovoljan da sa SPP (12 mandata) i SDA Sandžaka (10 mandata) imaju većinu.

Iz SDP su nekoliko puta optužbe opozicije odbacivali, navodeći da je njihova pobeda “kristalno čista”.

Gradska izborna komisija prihvatila je zahteve tri nezadovoljne liste da se izvrši ponovno brojanje glasova na 15 biračkih mesta, a zvanični izveštaj šta je kontrolom tog biračkog materijala utvrđeno još uvek nije objavljen.


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime