27/07/2024
14.9 C
Novi Pazar

Milić: Nije bilo prekrajanja rezultata i kršenja izborne volje

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Novog Pazara Radoslav Milić izjavio je večeras da u tom telu nije bilo prekrajanja rezultata i kršenja izborne volje na lokalnim izborima u ovom gradu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je kontrola izbornog materijala i ponovno brojanje glasova na 15 biračkih mesta, rađena na zahtev Stranke pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka, pokazala da je bilo minimalnih grešaka koje nisu mogle da utiču na izborni rezultat.

Naglasio je da je tih 15 biračkih mesta obuhvatalo 32 odsto (28.046 birača) ukupnog broja upisanih birača u Novom Pazaru, te da je u džakovima pregledano 14.380 glasačkih listića.

“Utvrđeno je da je u džakovima bilo devet više nevažećih, a 18 manje važećih listića nego što je bilo zavedeno u zapisnicima. Za listu ‘Evropski Novi Pazar’ je u džakovima bilo sedam glasova manje nego u zapisnicima, za listu ‘Aleksandar Vučić’ jedan više, Edin Đerlek 24 manje, SDA Sandžaka osam više i GPS jedan više nego u zapisnicima”, rekao je Milić.

Kazao je da je brojanje glasova vršila tročlana komisija sastavljena od “dva predstavnika opozicije” i “jednog pozicije”, kao i da su svi oni nakon završene kontrole potpisali zapisnike.

“Međutim, na sednici Gradske izborne komisije jednoglasno su usvojeni zapisnici o kontroli koje su tražili SPP i SDA Sandžaka, dok je zapisnik o kontroli koju je tražio GPS usvojen većinom glasova devet naprema sedam”, dodao je Milić.

Poručio je da su utvrđene greške “daleko ispod 10 odsto” (zapravo su ispod jedan odsto) što onemogućava da se izvrši kontrola još pet biračkih mesta.

Odgovarajući na optužbe opozicije da su zapisnici sa biračkih mesta prekrajani, Milić je rekao da to nije tačno, već da su samo u GIK, uz “prisustvo predstavnika SPP i GPS, a ne SDP i SNS”, ispravljane matematičke greške u ukupnom zbiru.

“Takav zapisnik bi odlazio ekipi Zavoda za statistiku koji bi ga skenirali, slali Republičkoj izbornoj komisiji i podatke unosili u tabelu u kojoj se po automatizmu, uz formulu koja se koristi godinama, pa i na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, obračunavaju rezultati i mandati. Predstavnici svih lista su bili tu dok se i poslednji zapisnik nije uneo i izašli su rezultati. Sve je bilo u redu, otišli su kući, a onda su tek sutradan počele optužbe”, izjavio je Milić.

Odbacio je optužbe i da su džakovi sa glasačkim listićima doneti u šest ujutru uz objašnjenje da je moguće da su predsednici biračkih odbora zbog umora i dugog čekanja da se materijal pregleda otišli “malo da dremnu”, uz navođenje :”taj džak što dolazi, on je zatvoren”.

“Neistina je da je džakove uneo neko drugi, da su izvučeni iz auta ili ne znam šta. Doneli su ih sami, bila je prisutna kompletna izborna komisija, niko nije dao primedbu zbog toga što su zakasnili”, zaključio je Milić.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime