27/07/2024
22.7 C
Novi Pazar

„Da se Isus rodi danas, rodio bi se pod ruševinama“ – citirajući Muntera Isaka, iguman Sava čestitao Božić

Vernici katoličke i protestantske veroispovesti, ali i više pravoslavnih crkvi danas proslavljaju Božić. Nakon najviših kosovskih i srpskih zvaničnika, čestitka je pristigla i od igumana manastira Visoki Dečani, arhimandrita Save Janjića, iguman Sava je uporedio stradanja današnjeg sveta sa Hristovim stradanjem – ali i sa ljubavlju.

IZVOR:Kossev

„Dok se pripremamo da proslavimo Božić za nekoliko dana po julijanskom kalendaru, ostajemo u molitvi za ove napuštene, razmišljajući o tome kako je naš Gospod došao kao jedan od njih, noseći grehe sveta da uvede u carstvo koje nije na ovom svetu i da ponudi mir koji prevazilazi svako razumevanje“.

U nastavku vam prenosimo izvornu čestitku ahrimandrita Save Janjića:

Širom sveta večeras se održavaju božićne proslave po gregorijanskom kalendaru. Ove svečanosti posmatraju hrišćani različitih veroispovesti, uključujući i pravoslavne hrišćane.

Dok želimo blagosloven i miran Božič onima koji večeras slave Hristovo rođenje, naše misli i molitve se okreću i onima koji stradaju u sukobima, od Svete Zemlje do Ukrajine, posebno deci i izbeglicama.

Potresna slika iz Svete Zemlje danas je privukla pažnju na internetu. Ona prikazuje Isusa ne u tradicionalnim jaslama, već usred ruševina. Ova slika je propraćena izjavom velečasnog dr Muntera Isaka iz Luteranske crkve u Vitlejemu koji je primetio: ‘Da se Isus rodi danas, rodio bi se pod ruševinama u Gazi’.

Ovo suštinski odražava ne smo nevolju dece i nevinih jedne nacije ili religije, već takođe ukazuje da je u zemlji u kojoj je Knez mira rođen kao čovek, mir sada neuhvatljiv kao nikada ranije. Gde god ima stradanja, tu je Gospod sa svojim neizmernim saosećanjem i ljubavlju, Gospod, koji je i sam stradao za ljubav i spasenje sveta.

Usled tragedija naše ere, hrišćani širom sveta slave ili se spremaju da proslave Hristove rođenje. Ova prilika poziva na duboko razmišljanje o tome kako su Hristos i sveta porodica odmah bili primorani u izgnanstvo, bežeči od Irodovog gneva, što je dovelo do masakra novorođenčadi u Vitlejemu.

Hristos je od svog rođenja postao izgnanik i delio je sudbinu mnogih u istoriji koji su bili primorani da napuste svoje domove, koji su patili u ratovima, u koncentracionim logorima, bili prezreni od drugih ili su ostali bez krova nad glavom.

Sablasna tišina i odsustvo slavlja van crkava, ulice bez hodočasnika i božićnih ukrasa danas u Vitlejemu šalju snažnu poruku: bez ljudske solidarnosti, razumevanja i poštovanja jedni prema drugima, bez obzira na naše razlike, nikada ne možemo istinski da shvatimo tajne Hristove.

Rođenje Hristovo se ipak sa radošću proslavlja ne zato što je naš svet idiličan, već zato što je upravo u ovaj nesavršeni svet Gospod došao da donese mir, duhovni preobražaj i konačno iskupljenje.

Zato Njegovo rođenje bije bilo u palati; Prevideli su ga moćni i poštovali ga tri mudraca iz daleka koji su mu dolazili sa smirenjem i prosti pastiri iz Vitlejema, koji su čuli pevanje anđela: ‘Slava najvišem Bogu, i na zemlji mir, dobronamernost prema ljudima’.

Dok se pripremamo da proslavimo Božić za nekoliko dana po julijanskom kalendaru, ostajemo u molitvi za ove napuštene, razmišljajući o tome kako je naš Gospod došao kao jedan od njih, noseći grehe sveta da uvede u carstvo koje nije na ovom svetu i da ponudi mir koji prevazilazi svako razumevanje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime