15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

Budžet Novog Pazara za 2024. godinu 4,4 milijarde dinara

Budžet Grada Novog Pazara za 2024. godinu trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg, saznaje radio Sto plus.

Najviše novca u gradsku kasu, preko 2,3 milijarde dinara, trebalo bi da se slije od naplate poreza i to poreza na dohodak (1,4 milijarde), na imovinu (547 miliona), a nepokretnosti (390 miliona dinara).

Slede prihodi od lokalnih komunalnih taksi koji iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara. Lokalna samouprava očekuje i 900 miliona transfera sa republičkog nivoa, dok preneta sredstva iz ranijih godina iznose 149 miliona dinara.

Najviše novca iz gradskog budžeta biće utrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, preko 1,3 milijarde, nakon čega sledi korišćenje usluga i roba sa 1,2 milijarde dinara.

Među najznačajnijim, kapitalnim projektima, u nacrtu budžeta navedeni su izgradnja komunalne infrastrukture za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Grad planira da sledeću budžetsku godinu završi u deficitu od devet miliona dinara.

Javna rasprava o nacrtu budžeta Novog Pazara za 2024. godinu biće održana u sredu, od devet časova, u Multimedijalnom centru.

Pred javnu raspravu, početkom decembra, održano je onlajn anketiranje u okviru kojeg su građani Novog Pazara mogli da glasaju za finansiranje nekog od predloženih projekata ili dopišu svoj.

Najviše glasova dobio je projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice (37 odsto) i nove osnovne škole u Šutenovcu (25 odsto). Na trećem mestu je projekat izgradnje zgrade za socijalno stanovanje (14 odsto), a četvrtom izgradnja plutajućih pregrada na rekama (13 odsto).

Ti projekti su već bili unapred planirani, a za neke završeni i tenderi pre anketiranja, tako da se njihova realizacija u 2024. godini očekivala čak i da niti jedan građanin nije glasao za njih.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime