07/05/2024
22.9 C
Novi Pazar

Biševac: Budžet – velike razlike želja i mogućnosti

Predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je danas na javnoj raspravi o nacrtu budžeta za 2024. godinu da budžet iz godine u godinu raste, ali da i dalje nema dovoljno novca da se zadovolje sve potrebe korisnika.

“Uvek su velike razlike između želja i mogućnosti, uvek je više nezadovoljnih nego zadovoljnih, nema uvek dovoljno para prema potrebama. Budžet je planiran tako da se finansiraju prioriteti u sledećoj godini”, rekao je Biševac.

Budžet Grada Novog Pazara za 2024. godinu trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg.

Najviše novca u gradsku kasu, preko 2,3 milijarde dinara, trebalo bi da se slije od naplate poreza i to poreza na dohodak (1,4 milijarde), na imovinu (547 miliona), a nepokretnosti (390 miliona dinara).

Slede prihodi od lokalnih komunalnih taksi koji iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara. Lokalna samouprava očekuje i 900 miliona transfera sa republičkog nivoa, dok preneta sredstva iz ranijih godina iznose 149 miliona dinara.

Najviše novca iz gradskog budžeta biće utrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, preko 1,3 milijarde, nakon čega sledi korišćenje usluga i roba sa 1,2 milijarde dinara.

Među najznačajnijim, kapitalnim projektima, u nacrtu budžeta navedeni su izgradnja komunalne infrastrukture za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Predstavnici Građanskog pokreta Sandžaka i Inicijative slobodnih građana ocenili su da je budžet Novog Pazara “stagnirajući” i kritikovali što se 11 od 38 miliona evra iz budžeta troši na zarade zaposlenih.

Naveli su i da su izdvajanja za poljoprivredu (200.000 evra) “poražavajuća”, da Grad bespotrebno finansira mesne zajednice, čiji mandati su istekli pre više godina, kao i da je mali fond za protivpožarnu zaštitu, da se ne finansira rad Medrese, a stipendiraju studenti samo državnih fakulteta.

Takođe, naveli su da, i pored velikih izdvajanja za sport, pojedina deca moraju da snose troškove igranja utakmica u novopazarskim halama, kao i da pojedine osnovne škole dobijaju znatno više novca.

Predstavnici lokalne samouprave kazali su da Novi Pazar izdvaja znatno više za poljoprivredu od drugih gradova, da je obaveza države da finansira rad vatrogasno-spasilačkih jedinica, a da onim lokalnim fondom “pokušavaju da podrže” dobrovoljno vatrogasno društvo.

Odgovorili su i da u skladu sa zakonom finansiraju rad državnih škola, ali da “na druge načine podržavaju Medresu”, te da će početi da stipendiraju studente sa privatnih univerziteta “kada to počne i država”.

Razliku u izdvajanjima za škole, koje imaju sličan broj učenika, objasnili su većim troškovima za grejanje i održavanje, kao i da ne mogu da pokriju sve troškove privatnih sportskih klubova.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime