17/05/2024
11.9 C
Novi Pazar

Numanović (SPP): Predali GIK-u još 14 prigovora, od sutra krivične prijave

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović izjavio je danas da su Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Novog Pazara predali još 14 prigovora zbog, kako je rekao, nezakonitog ispravljanja zapisnika o radu biračkih odbora na lokalnim izborima.

On je ispred zgrade Gradske uprave istakao da je GIK na poslednjoj sednici izglasala “nezakonita rešenja o ispravci zapisnika”, kao i da ih nije u zakonskom roku javno objavila.

“Zakon o lokalnim izborima je decidan, zapisnici se ne mogu ispravljati, osim da se formira komisija koja će prebrojati materijal, proveriti zapisnike, sačiniti izveštaj i na prvoj sledećoj sednici usvojiti rešenja o ispravci. Osim ovih 14, još četiri zapisnika su prepravljena i ne postoje rešenja o tome. To su krupne povrede izbornog zakona i bilo je neophodno da reagujemo”, kazao je Numanović.

Dodao je da ta partija pokušava da iscrpi sve pravne mehanizme pred Gradskom izbornom komisijom, ali da će, kako to telo konstantno odbija njihove prigovore, od sutra početi da podnose krivične prijave protiv čelnika GIK-a.

“Mnogo je bilo nepravilnosti, bio sam svedok kada je više džakova izneto iz jednog automobila, imamo informacije i da su lica koja nisu članovi GIK-a boravila u centru za unos podataka. Prikupljamo sve informacije i svakako ćemo to, dokumentovano i civilizovano, izneti na sudu kako bismo dokazali krupne greške u sprovođenju izbora”, rekao je on.

Naveo je da “trpe konstantan pritisak građana da organizuju proteste”, da oni ne “beže od njih i da ih ne isključuju”, ali da im je stalo da prvo “urade pravno sve što je u njihovoj moći”.

Komentarišući izjavu predsednika GIK Novog Pazara Radoslava Milića da su predsednici biračkih odbora “odlazili da odmore i dremnu” pa kasnije donosili džakove sa glasovima, Numanović je rekao da joj se “građani smeju”.

“To je neodgovoran odnos prema građanima. Time se ubijaju legitimitet i poverenje građana u Gradsku izbornu komisiju”, poručio je.

Na naše pitanje da li je, u slučaju da sadašnja raspodela mandata ostane na snazi, moguće formiranje većine koju bi činili SPP, SDA Sandžaka, Građanski pokret Sandžaka i koalicija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, Numanović je odgovorio da “prvo treba utvrditi tačne izborne rezultate”.

“Kada utvrdimo konačno stanje, nakon toga dolazi period za razgovore o formiranju vlasti”, rekao je.

On je opet, u znak očuvanja izborne volje građana, zatražio da se ponove lokalni izbori u Novom Pazaru.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime