27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

Ugljanin: Ne priznajemo izbore, poništiti ih i raspisati nove

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da ta partija ne priznaje izbore i rezultate lokalnih i parlamentarnih izbora u Novom Pazaru i zahteva da se oni ponište i raspišu novi.

On je na konferenciji za novinare ocenio da su izbori u Novom Pazaru, lokalni i parlamentarni, bili “nepošteni, nedemokratski, neregularni i pokradeni”.

“Posebno ističem činjenicu korišćenja neregularnih biračkih spiskova i fantomskih birača što predstavlja školski primer ‘drumskog razbojništva’, otimanje glasova, suvereniteta i slobode građana. To se dešavalo u Novom Pazaru i širom Srbije”, rekao je Ugljanin.

U SDA Sandžaka navode da je u odnosu na prethodne lokalne (2020. godine) i parlamentarne (2022. godine) izbore u Novom Pazaru broj upisanih u biračke spiskove uvećan za preko 3.000, kako tvrde, fantomskih glasača.

Ugljanin je, kao primer, naveo da je na njegovu kućnu adresu stigao poziv za glasanje osobi koju ne poznaje.

On je pozvao građane na protest “za zaštitu izborne volje građana, Ustava i zakona” u subotu u Novom Pazaru i uputio podršku protestima koje u Beogradu organizuju “Srbija protiv nasilja”, studenti i inicijativa “ProGlas”.

Na protest pozivaju i aktivisti Građanskog pokreta Sandžaka, ali još uvek ne i Stranka pravde i pomirenja (SPP) koja je, zajedno sa te dve opozicione partije, prošle nedelje organizovala skupove u Novom Pazaru.

“Mi smo pozvali građane, a ne funkcionere. Građani treba da štite svoju izbornu volju, funkcioneri mogu da naprave čuda kada su u pitanju politički interesi”, odgovorio je Ugljanin na naše pitanje da li očekuje da se SPP priključi tom protestu.

Govoreći o pozivu SPP da “povuku podršku” Sandžačkoj demokratskoj partiji u Sjenici “čime bi pokazali iskrenu posvećenost promeni kriminalnih vlasti” u toj opštini i Novom Pazaru, Ugljanin je rekao da će se “u narednim danima videti šta se krije iza toga i kakva prljava igra”.

Krivična prijava protiv Milića

SDA Sandžaka podneće krivičnu prijavu protiv predsednika Gradske izborne komisije (GIK) Novog Pazara Radoslava Milića i odgovornih lica zbog, kako su naveli, “pokradenih izbora i svih nepravilnosti”.

Kao osnov za podnošenje krivične prijave u SDA Sandžaka su naveli da je u radu GIK-a učestvovala, a i dalje učestvuje, pravnosnažno osuđena osoba na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana što je kršenje člana 16 Zakona o lokalnim izborima.

Pored toga, do kršenja zakona, smatraju u SDA Sandžaka, došlo je i prilikom prepravljanja zapisnika o radu biračkih odbora, odnosno, zbog toga što GIK nije sačinila izveštaje o njihovim ispravkama i što je propustila da objavi rešenja o ispravljanju.

Takve zapisnike, naveli su u SDA Sandžaka, nepravilno su koristili u računanju preliminarnih rezultata.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime