03/05/2024
9.8 C
Novi Pazar

Transparentnost Srbija: Parlamentarnim strankama 1,3 miliona evra mesečno

Izborne liste koje su prešle cenzus na decembarskim izborima svakog meseca će dobijati iz republičkog budžeta nešto više od 1,3 miliona evra, pokazuje proračun organizacije Transparentnost Srbija (TS).

Raspodela ovog novca po izbornim listama zavisi isključivo od broja dobijenih glasova, a ne i od broja poslanika koji će “prihvatiti” mandate kada im ih dodeli Republička izborna komisija ili učestvovati u radu budućeg saziva Skupštine.

Najviše novca, shodno izbornim rezultatima i osvojenih preko 1,7 miliona glasova, dobijaće lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” kojoj će svakog meseca biti isplaćivano preko 634.000 evra ili 30,4 miliona za četiri godine.

Izborna lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, na osnovu 29.066 glasova, može računati na 15.031 evro mesečno, odnosno, preko 721.000 evra za četiri godine.

Prema proračunu te organizacije, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka iz republičke kase će, na ime 21.827 osvojenih glasova, dobijati mesečno 11.287 evra.

Ukoliko ne bude izbora u naredne četiri godine, stranka Sulejmana Ugljanina inkasiraće preko 540.000 evra.

Koliko će od ukupnog iznosa namenjenog listama pripasti svakoj članici predizbornih koalicija, poput SPP ili Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, zavisi od koalicionih sporazuma, koji nisu javni dokumenti.

“Ministarstvo finansija, koje vrši isplate svakog meseca, uporno odbija da te podatke dostavi, čak i nakon što ih na to obaveže Poverenik za informacije”, navela je Transparentnost Srbija.

Iz te organizacije su dodali da u slučaju da stranke ili njihova odgovorna lica prekrše Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, gube pravo na deo ovih budžetskih dotacija u godini nakon izricanja pravnosnažne osude u krivičnom ili prekršajnom postupku.

Iako ova mogućnost postoji u zakonu duže od decenije, u praksi se veoma retko primenjuje, a u brojnim slučajevima argumentovanih sumnji u nezakonito finansiranje krivični postupci nisu ni pokrenuti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime