29/04/2024
11.8 C
Novi Pazar

Priboj: Osude nacionalističkih ispada i poziva da se puca na džamije

Već drugi dan kako se na društvenim mrežama bura ne stišava vezano za nove nacionalističke istupe u Priboju.

Nakon što se pojavio snimak na kojem, u ugostiteljskom objektu u Priboju, mladi pjevaju “Božić je, pucaj u džamije!”, javnost je uznemirena, a bošnjačke institucije i partije u Sandžaku pozivaju na reakciju policije.

Policija u Prijepolju, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Užicu, uhapsila je M.Đ. (22), S.Đ. (22), M.M. (21) i I.P. (20), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje od 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu.

Bošnjačko nacionalni vijeće osudilo je “fašističke izjave u sandžačkim gradovima” i pozvalo Srpsku pravoslavnu crkvu da se javno i jasno ogradi od ovakvih događaja.

Islamska zajednica u Srbiji je izrazila zabrinutost da poziv na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Irvina Ć. od strane policijskog službenika Igora A. koje se desilo u maju 2023. godine i nakon sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima.

Islamska zajednica Srbije se takođe oglasila i osudila korišćenje vjerskih praznika kao izgovor za izražavanje mržnje ili bilo kakvog oblika nasilja, pozivajući nadležne institucije da hitno istraže ovaj incident.

Incident su osudile bošnjačke partije u sandžaku, mnoge javne ličnosti kao i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je u saopštenju naglasila da je važno sankcionisati počinioce kako bi se pokazalo da se ovakvi ispadi ne tolerišu.

Ovo je jedan u nizu incidenata koji se prethodnih godina dešavaju u Priboju, a vezani su za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje prema bošnjacima i muslimanima. Priboj je multietnička opština u kojoj prema popisu iz 2022. godine živi 5 119 muslimana (21,7%), čak za 11,7% manje nego 2011. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime