29/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Južna Afrika tužila Izrael za genocid najvišem sudu UN i tražila okončanje rata Gazi

IZVOR:Beta

Južna Afrika je danas optužila Izrael za kršenje Konvencije o genocidu Ujedinjenih nacija (UN), ocenivši da čak ni napad Hamasa 7. oktobra ne može opravdati ono što se dešava u Gazi.

Pretorija je hitno zatražila da najviši sud UN naredi Izraelu da “odmah suspenduje vojne operacije” na toj palestinskoj teritoriji.

Izrael će sutra govoriti pred sudijama Međunarodnog krivičnog suda (MKS) pravde o slučaju koji je označio “apsurdnim” i “užasnim”.

“Nijedan oružani napad na teritoriju države, bez obzira koliko ozbiljan bio, ne može opravdati kršenje konvencije”, rekao je ministar pravde Južnoafričke Republike Ronald Lamola u sudu koji zaseda u Hagu.

Lamola je pred petnaest sudija MKS prisutnih na ročištu emitovanom javno putem video linka rekao da je izraelski odgovor na napad 7. oktobra “prešao tu liniju i doveo do kršenja konvencije”.

Rat između Izraela i Hamasa izazvan je napadom bez presedana 7. oktobra palestinskih ekstremista, predvođenih tom islamskom ekstremističkom organizacijom, na južnu izraelsku teritoriju u kojem je poginulo 1.140 ljudi, uglavnom civila, po podacima Frans presa, zasnovanim na izraelskim informacijama.

U znak odmazde Izrael se obavezao da će uništiti Hamas koji vlada Gazom i pokrenuo ofanzivu na tu palestinsku teritoriju u kojoj je poginulo najmanje 23.357 ljudi, najviše žena, dece i maloletnika po podacima od srede tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Kako tvrdi Južna Afrika, Izrael je prekršio svoje obaveze na osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koju je potpisao 1948. godine posle holokausta.

Izraelsko bombardovanje ima za cilj “uništenje palestinskih života” i gura Palestince “na ivicu gladi”, rekla je Adila Hasim, advokatica iz Južne Afrike.

“Genocid se nikada ne proglašava unapred, ali ovaj sud je imao na raspolaganju proteklih 13 nedelja dokaza koji nepobitno pokazuju način ponašanja i nameru, a koji opravdavaju verodostojnu tvrdnju o genocidnim delima”, rekla je Hasim.

Kao potpisnica konvencije Pretorija može da tuži Izrael MKS-u, koji presuđuje u sporovima između država.

Afrički nacionalni Kongres koji je na vlasti u Južnoj Africi već dugo podržava palestinski cilj.

Bivši južnoafrički predsednik i heroj borbe protiv aparthejda Nelson Mandela je govorio da bi sloboda Južne Afrike bila nepotpuna bez slobode Palestinaca.

Pretorija je takođe nagovestila da je potpuno svesna težine odgovornosti zbog optuživanja Izraela da krši konvenciju i nedvosmisleno osudila napad Hamasa.

Predsednik Izraela Isak Hercog je rekao da nema ničeg “užasnijeg i apsurdnijeg” od optužbi Južne Afrike.

On je najavio da će Izrael pred Međunarodnim sudom pravde ponosno predstaviti slučaj samoodbrane na osnovu međunarodnog humanitarnog prava.

Hercog tvrdi da izraelska vojska čini sve što je moguće pod izuzetno komplikovanim okolnostima na terenu da osigura da ne bude nenamernih posledica ili civilnih žrtava.

Vašington podržava Izrael i smatra da su optužbe Južne Afrike “neosnovane”.

Pošto je ovo hitan proces MKS bi mogao da donese preusdu za nekoliko nedelja.

Odluke suda su konačne i pravno obavezujuće, ali nema načina da ih sprovodi.

Presuda protiv Izraela bi međutim mogla da poveća politički pritisak na tu zemlju i potencijalno da bude uvod u sankcije.

Dok se slučaj potpuno ne reši mogle bi međutim da prođu godine.

U Hagu je policija razdvojila proizraelske i propalestinske demonstrnte koji su nosili transparente sa porukom “Kraj izraelskog aparthejda”.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime