29/04/2024
16 C
Novi Pazar

Poskupela voda i iznošenje smeća u Novom Pazaru

Građani Novog Pazara od sada će vodu skuplje plaćati 17 odsto, a uslugu odnošenja smeća 20 odsto, odlučeno je većinom glasova na današnjoj sednici Privremenog organa.

Kubik vode građane će sada koštati 79,48 dinara dok će poskupljenje za privrednike iznositi 12 odsto, tako da će plaćati iznos od 167,30 dinara .

Cena odnošenja smeća iznosiće 9,4 dinara po kvadratnom metru prostora, dok će poskupljenje za privredu i pijacu iznositi 15 odsto.

Poskupljenje vode i iznošenja smeća u Novom Pazaru bilo je najavljeno još u avgustu prošle godine, i takva odluka trebalo je da se nađe na dnevnom redu u septembru, ali je bez objašnjenja pre samog zasedanja ta tačka izbačena. Lokalni i parlamentarni izbori održani su 17. decembra 2023.

Povećanje cena koje je bilo dopunska tačka na današnjoj sednici, oba javna preduzeća predložila su zbog “višestrukog poskupljenja, goriva, električne energije, materijala i cene rada”.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gradmir Nedeljković ocenio je da poskupljenje neće opteretiti ni građane ni privredu „jer smo u međuvremenu imali povećanje penzija i plata“. „Za građane je to povećanje od 100 do 300 dinara po računu, što je neznatno“, rekao je Nedeljković novinarima.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Faruk Suljević smatra da će povećanjem cena usluga „ova firma stati na svoje noge“.

„Grad nam je pre nekoliko meseci usvojio povećanje cena usluga koje obavljamo a koje se odnose na održavanje javnih površina, tako da sa tim i povećanjem usluga prema građanima možemo da održimo ovo preduzeće“, dodao je Suljević.

Član Privremenog organa Novog Pazara iz opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) Edin Numanović ipak smatra da je donošenje odluke o povećanju cena ovih usluga moglo da sačeka konstituisanje Skupštine grada i redovne uslove.

„Smatramo da su ovakve stvari trebale da se razmotre na jedan kvalitetan način, da to bude transparentno, a ne da se iznenada uvodi kao dopunska tačka. Poskupljenja od 17 odsto za vodu i 20 odsto za komunalne usluge su drastična i biće udar na budžet građana. Smatramo da to nije način da se ova preduzeća uvedu u rentabilno poslovanje, zato smo i glasali protiv“, rekao je Numanović.

Članovi Privremenog organa Novog Pazara su na današnjoj sednici dali i ovlašćenja predsedniku Nihatu Biševcu da sazove konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

U Rešenju se navodi da je Zakonom o lokalnim izborima predviđeno da se ova sednica saziva u roku od 10 dana od dana objavlјivanja rešenja o dodeli mandata, a da ona treba da se održi najkasnije u roku od 30 dana.

Novoizabranim odbornicima mandati su dodeljeni 12. januara.

Na dnevnom redu današnje sednice bilo je i usvajanje godišnjeg Plana inspekcijskog nadzora Odeljenja za inspekcijske poslove, kao i izmena Plana generalne regulacije naselja u zoni zaštite Đurđevih stupova i Petrove crkve, delove naselja Semenjača, Stražište, Deževski put, Postenje, Petrovića lug i zaštićeno područje Gradine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime