03/05/2024
9.8 C
Novi Pazar

Škrijelj: Najveći problem je nedovoljan broj zaposlenih

Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnici u Novom Pazaru Avdul Škrijelj tvrdi da je to porodilište najsavremenije u državi, ali da je njihov najveći problem nedovoljan broj zaposlenih.

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da to odeljenje “ima najljubaznije osoblje u ovoj bolnici”, te da nemaju problema sa higijenom.

“Dobili smo osam specijalazanata, ali i to je malo. Ovo je jedina bolnica u kojoj radimo sa jednim lekarom na dežurstvu, zbog kadra. Nekada je ovde dežuralo nas četvoro, ovde smo radili po 40 sati. Trenutno stanje ide ka boljem. Kadar je najbitnija stvar u svakoj priči“, rekao je Škrijelj.

On je dodao da na tom odeljenju trenutno radi osam babica i to po tri na porodilištu i na pedijatriji, a dve na ginekologiji.

“Mi ne možemo bolje, u ovom trenutku. Imamo po šest-sedam dežurstava. Naši lekari nemaju više ni snage ni moći da sada svakog dovode za ruku i da kažu ’dobar dan’. Istina je da postoji taj problem malo komunikacije. To treba promeniti i zaista se trudim“, navodi Škrijelj.

On je pozvao porodilje da mu se obrate kada imaju problema, te istakao da i muževi mogu prisustvovati porođaju ukoliko prethodno napišu zahtev i kada ima manje porodilja u sali.

“Nezadovoljni pacijenti mogu i treba da pišu primedbe, a ne da to iznose po društvenim mrežama. Zašto? Zato što to čitaju neke nove, mlade trudnice koje treba da dođu kod nas i koje su nepriipremnljene. Treba da znate da je prag bola različit kod svakog čoveka“, rekao je Škrijelj.

On je istakao da muževi mogu prisustvovati porođaju porođaju svojih supruga, a da je neophodnoe da prethodno popune zahtev, kojem se odgovori pozitivno ukoliko nema mnogo porodilja u sali.

Tokom prethodne, 2023. godine porođaju su prisustvovala tri supruga u Novom Pazaru.

Novopazarski portal A1tv.net objavio je ranije anketu koju je anonimno popunilo 560 žena iz ovog grada, od kojih je njih oko 80 odsto navelo da je nezadovoljno radom ovog Ginekološko-akušerskog odeljenja.

Prema rezultatima ove ankete više od polovine tih žena smatra da njihova prava i potrebe nisu poštovane prilikom samog porođaja i postporođajnog perioda.

Osim toga, više od polovine žena koje su popunile ovu anketu tvrdi da su bile informisane o postupcima tokom porođaja i intervencijama koje su primenjivane u toku porođaja i hiruških zahvata, ali je skoro 60 odsto njih navelo da nisu imale slobodu da izraze svoje želje i potrebe tokom porođaja bez straha od negativnih posledica.

Na kraju, od 560 anketiranih žena njih 67 odsto imalo je primdbu na higijenu na ovom odeljenju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime