06/05/2024
12 C
Novi Pazar

Opozicija optužuje da su izbori pokradeni, traži odlaganje sednice, određena pauza

Konstitutivna sednica Skupštine Novog Pazara prekinuta je i pre verifikacije mandata kandidatima za odbornike, a dosadašnje zasedanje obeležile su optužbe opozicije da su “izbori pokradeni”, da je sednica nezakonito zakazana, te da je treba odložiti.

Predsedavajući Jonuz Džanković odredio je pauzu od sat vremena jer je verifikaciona komisija pronašla dve greške u osnovnim biografskim podacima kandidata za odbornike Sandžačke demokratske partije Vahidina Melajca i Socijalističke partije Srbije Dejana Kulundžića.

Te greške (pogrešno unet datum rođenja i zanimanje) tokom pauze bi trebalo da ispravi Gradska izborna komisija (GIK).Početak zasedanja obeležile su optužbe opozicije da su izbori pokradeni, te da novi saziv Skupštine Novog Pazara, zbog neregularnih izbornih rezultata, nema legitimitet, kao i da je konstitutivna sednica zakazana nelegalno, sa dnevnim redom koji nije u skladu sa zakonom, Poslovnikom i Statutom grada.

Iz Sandžačke demokratske partije (SDP) odgovorili su da su izbori bili regularni i “najčistiji u istoriji Novog Pazara”, te da opozicija manipuliše i spinuje javnost kako bi prikrila svoj loš rezultat.

Zasedanje je u jednom momentu prekinuto zbog nesporazuma oko mesta za sedenje predsednika Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edina Zećirovića koji je zauzeo mesto koje je protokol odredio za predstavnike Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Nakon pauze i verifikovanja mandata očekuje se glasanje za izbor predsednika Skupštine, a kandidat za tu funkciju je član Sandžačke demokratske partije Samir Lekić. Kandidatkinja za zamenicu predsednika je njegova partijska koleginica Alma Šarenkapić.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i postavljenje sekretara Skupštine, a prema saznanjima radija Sto plus, ta funkcija će pripasti Kemalu Tutiću, dosadašnjem pravniku u Ustanovi za sport. Njegov zamenik biće Dimitrije Veselinović.

Bez Ugljanina u lokalnom parlamentu

Konstitutivnoj sednici ne prisustvuje lider i nosilac liste SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin koji je, kako smo saznali, odbio da prihvati odbornički mandat.

Pored njega, mesta u lokalnoj skupštini odrekli su se i Emin Čelić i Nafilj Sejdović, a umesto njih će odbornički mandati pripasti Maidi Baltić Spahović i Merfidu Kamešničaninu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime