26/02/2024
8.6 C
Novi Pazar

Hoćanin traži od Ministarstva zdravlja rešavanje situacije

Građanska aktivistkinja iz Novog Pazara Nerma Zekić Hoćanin zatražila je danas od nadležnih u Ministarstvu zdravlja Srbije odgovor na pitanje o mogućoj zloupotrebi pacijenata u Opštoj bolnici u ovom gradu i time rešavanje sporne situacije.

Ona se obratila u ime roditelja i staratelja brojne dece u Novom Pazaru, koji su kao pratioci plaćali boravak na Dečijem odeljenju ove zdravstve ustanove, kabinetu ministarke Danice Grujičić, njenom pomoćniku Jugoslavu Kelečeviću, načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu Nebojši Jokiću, kao i zdravstvenoj inspekciji.

“Naime, bolnica naplaćuje 1.200 dinara po danu za roditelja pratioca, tvrdeći da to naplaćuju samo u slučajevima kada to roditelj zahteva, što i jeste prema Zakonu, međutim imamo veliki broj dokaza gde se naplaćuje boravak i pratiocima koji su tu boravili sa decom od oko tri godine. Moram da napomenem da takva praksa nije sama po sebi lični zahtev roditelja, nego je nužno, jer dete od oko tri godine nije sposobno da se brine o sebi 24 sata, niti da ostaje samo čak ni kraći vremenski period“, navela je Hoćaninova u zvaničnom dopisu u koji je portal Free media imao uvid.

Ona ističe da su joj se javili roditelji čija petogodišnja deca su imala operaciju slepog creva, kojima je takođe kao pratiocima naplaćen boravak u bolnici.

“Kad kažem boravak u bolnici mislim na stolicu pored kreveta deteta i nista više. Tražim odgovore od vas, da li dolazi do zloupotrebe ove odredbe u Opštoj bolnici u Novom Pazaru i šaljem svojevrstan apel u ime svih roditelja i staratelja da pomognete u rešavanju ove situacije“, napisala je ona.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović ranije je novinarima rekao da se roditeljima koji su pratnja bolesnoj deci boravak ne naplaćuje ukoliko lekari procene da im je neophodan pratilac.

On tvrdi da je obaveštenje koje se pre nekoliko dana pojavilo na vratima te ustanove o plaćanju boravka „nesmotreno protumačeno, te da je ta ustanova jedna od retkih koja ima obezbeđene uslove za pratnju dece“.Sporno obaveštenje, u kojem je pisalo da će u slučaju neplaćanja sestra ili doktor koji otpuste dete sami snositi troškove, u međuvremenu je uklonjeno, međutim nije poznato da li će biti sankcionisani oni koji su ga postavili.

U međuvremenu u javnosti su se pojavile brojne izjave i fotografije računa roditelja, koji tvrde da im je nezakonito naplaćen boravak u bolnici gde su bili pratnja deci.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime