29/04/2024
21.4 C
Novi Pazar

Održana promocija X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora profesora Dževada Jahića

Deseti tom Rječnika bosanskog jezika, kapitalnog djela akademika Dževada Jahića, čiji je izdavač Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, predstavljen je danas 21.02.2024. godine u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu. Promocija je održana na svjetski Dan maternjeg jezika, a riječ je o enciklopedijskom višetomnom Rječniku bosanskog jezika u kojem se prvi put cjelovito i putem moderne leksikografske metode predstavljaju izuzetno leksičko bogatstvo i ljepota bosanskog jezika. Glavni finansijeri izrade X toma bila su bošnjačka vijeća iz Novog Pazara (Srbija) i Rožaja (Crna Gora).

IZVOR:vkbi.ba

Promociju je moderiraro mr.sc. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI, dok su naučne i stručne domete i aspekte spomenutog projekta predstavili promotori – prof. dr. Amira Hadžagić-Turbić sa Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Đenita Haverić sa UNSA i direktor Instituta za jezik UNSA dr. sci. Jasmin Hodžić, a na kraju se obratio i sam autor Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić. U ime izdavača prisutnim se obratila predsjednica Upravnog odbora VKBI profesorica Hasnija Tuna Muratagić, potom predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji profesorica Misala Pramenković. Zbog zdravstvenih problema te fizičkog odsustva na promociji je pročitano pismo predsjednika Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sulje Mustafića. Rektor UNSA profesor Rifat Škrijelj izrazio je snažnu podršku projektu i izrazio posebnu zahvalnost autoru profesoru Dževadu Jahiću.

Pokrovitelji promocije su član Predsjedništva BIH dr Denis Bečirović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović. Ademović je u svom obraćanju javno pozvao sve administrativne nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da jasno i konkretno podrže finansiranje narednih tomova, do završetka ovog značajnog kapitalnog djela istaknuvši značaj bosanskog jezika kao najvažnijeg elementa identiteta svih Bosanaca i Hercegovaca koji ga smatraju maternjim. Riječ je o, kako je kazao, elementu identiteta oko kojeg se okuplja najbrojniji dio bh. društva, odnosno svi oni kojima je BiH na prvom mjestu.

– Bosanski jezik je prešao etničke granice, jer nije zanemariv broj onih koji se etnički ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, a da govore tim jezikom – kazao je Ademović, podsjećajući kako se radi o elementu zajedničkog državnog identiteta te simbolu pripadnosti državi Bosni i Hercegovini.

Sudionici skupa su, između ostalog, otvorili i pitanje odsustva podrške zvaničnih institucija projektima poput ovoga, koji kako ističu, predstavlja opće dobro i trajnu vrijednost, ključni fenomen u historijskom i kulturnom kontekstu.  

Poručeno je kako je krajnje neodgovoran, nepojmljiv i nedopustiv takav odnos spram bogatog historijskog naslijeđa kakvo predstavlja maternji jezik u kojem se prelamaju i svi drugi kulturni dometi. Autor Jahić u tom kontekstu ističe kako se putem jezika sve naslijeđuje, te da, nažalost, njegov značaj u bh. okvirima ne prati i odgovarajuća društvena svijest, ocijenivši kako je jezik u civiliziranim zemljama kulturno identifikacijsko pitanje broj jedan. Dodao je kako se radi o veoma kompleksnoj pojavi izloženoj svim drugim društvenim pojavama, te da je jezik, nerijetko, izložen pokušajima politizacije i ideološkim pritiscima, a da je zadatak struke i nauke da nadvlada sve te negativne utjecaje. Kompletan projekt prvog enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u historiji Bosne trebao bi biti zaokružen u narednim godinama, a prema najavama, trebalo bi biti objavljeno još deset tomova.

Foto: vkbi.ba

Prvi enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika rezultat je višedecenijskog rada akademika Dževada Jahića, lingviste, književnika i vrsnog poznavaoca bosanskog jezika koji želi stvoriti naučni rječnik potkrijepljen leksikografskom građom i istovremeno praktično upotrebljiv.

Kako je na promociji rečeno, prvi put se cjelovitom modernom leksikografskom metodom predstavlja leksičko bogatstvo bosanskog jezika na preko 5.500 stranica, sa više od 100.000 natuknica i oko 500.000 razrađenih i opisanih jezičkih jedinica. Rječnik bosanskog jezika je sinteza bosanske leksikografije, o čemu svjedoči pet priručnika u jednome – enciklopedijski, gramatički, etimološki, frazeološki i onomastički, koje njegov autor nudi, a njime će biti obuhvaćeno više od 750 bh. književnika od najstarijih vremena do danas.

Promociji su pored velikog broja članova akadesmke zajednice i kulturnih radnika prisustvovali i ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH Sevlid Hurtić, potpredsjednik RS Ćamil Duraković, savjetnik člana Predsjedništva Denisa Bečirovića gosp. Mehmed Pargan, dok je posebnom muzičkom izvedbom “Postojbino draga” promociju uveličao profesor Muzičke akademije iz Sarajeva Latif Močević.

Na kraju promocije autor X toma Dževad Jahić i generalni sekretar VKBI Emir Zlatar poklonili su potpredsjedniku entiteta RS Ćamilu Durakoviću svih deset do sada objavljenih tomova Rječnika bosanskog jezika.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime