29/04/2024
22 C
Novi Pazar

Sindikat: Način na koji se vodi Državni univerzitet u Novom Pazaru ugrožava njegov opstanak

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ uputilo je danas saopštenje za javnost kojim iskazuju svoju zabrinutost za opstanak Državnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Naime, oni ističu da je za loše stanje na Univerzitetu, kako kažu, odgovorna direktno rektorica Univerziteta, Zana Dolićanin, kao i za donošenje niza mjera koje ne postoje ni na jednom univerzitetu u državi do u Pazaru.

„Poslednjih par godina, a naročito otkako je za rektorku Državnog univerziteta u Novom Pazaru izabrana prof. dr Zana Dolićanin, stanje na Univerzitetu je dramatično loše. To stanje karakteriše donošenje niza mera koje se ne primenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenje protivzakonitih propisa i akata, čiji je cilj omogućavanje neograničene vladavine rektorke i uskog kruga ljudi, kojima je okružena, a koji se protivzakonito imenuju i postavljaju na najvažnije funkcije na Univerzitetu. Zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira.”

Razlog zašto nema i zašto nije bilo drugih kandidata koji bi ispunjavali uslove za rektora DUNP jeste taj, kako kažu u saopštenju članovi sindikata, što je neophodni uslov za tu funkciju, pored drugih uslova, da kandidat ima zvanje redovnog profesora. Međutim, to zvanje su od onih nastavnika koji su svoje akademske karijere započeli na DUNP-u i koji su svoja nastavnička zvanja sticali na DUNP-u, do sada, i nakon skoro dvije decenije od osnivanja DUNP-a, ispunile samo dvije osobe, prof. dr. Zana Dolićanin i prof. dr. Edin Dolićanin.

Također stoji da se godinama unazad, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru nastavnici  zaustavliaju u izbore u viša nastavnička zvanja, iako su u velikom broju slučajeva ispunjavali uslove za to.

Članovi granskog sindikata „Nezavisnost” također naglašavaju da je prisutno ugnjetavanje zaposlenih na Univerzitetu, a koji se ne slažu sa rukovodstvenom politikom te ustanove, te da  iz brige za opstanak Univerziteta obavještavaju javnost, a osim toga, opstanak nekih departmana je također ugrožen.

„Usled ovakvog stanja, veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta Univerzitet, jedan deo najavljuje odlazak, dok se istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju. Vrši se, takođe, i otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa. Naročito su na udaru studijski programi iz polja društveno-humanističkih nauka, kao i njihovi nastavnici i saradnici, koji su se prvi i pobunili protiv samovolje na Univerzitetu, a prema kojima se već duži vremenski period pokazuju otvoreni animozitet i neprijateljstvo. Rektorka je svojim odnosom prema nekim departmanima potpuno ugrozila postojanje društvenih nauka na DUNP-u, a način na koji se vodi Univezitet ugrožava njegov opstanak u celini. Gotovo svakodnevno je prisutno ugnjetavanje nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, članova sindikata, koji je i formiran kao vid borbe zaposlenih na Univerzitetu.”

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime