29/04/2024
21.4 C
Novi Pazar

Budžet za zaštitu životne sredine 20 miliona dinara, finansiranje 19 mera

Budžetom Novog Pazara za 2024. godinu predviđeno je 20 miliona dinara za zaštitu životne sredine koji će, kako je predviđeno nacrtom Progama korišćenja, biti utrošeni na 19 projekata, saznaje radio Sto plus.

Najviše novca, četiri miliona dinara, planirano je za nabavku sadnica kako bi se povećale zelene površine, sa ciljem da se poboljša kvalitet vazduha.

Za uklanjanje divljih deponija predviđeno je 2,6 miliona dinara, nabavku posuda za selektivno odvajanje otpada 2,2 miliona dinara, a 70.000 dinara manje za kupovinu i sadnju drveća pored prilaznih puteva gradu.

Izrada lokalnog plana upravljanja otpadom trebalo bi da košta 1,8 miliona dinara, a nabavka “kompostera” 1,5 milion dinara. Za saradnju sa udruženjima građana i njihove projekte izdvojeno je milion dinara.

Među merama predviđenim Programom zaštite životne sredine su i monitoring kvaliteta površinskih voda, zemljišta, vazduha, nejonizujućeg zračenja, merenje nivoa buke, ali i deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija javnih površina.

Grad planira i da kupi uređaje za merenje prisustva PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu koji bi bili instalirani na dve lokacije.

Javna rasprava o Programu korišćenja budžetskih sredstava za zaštitu životne sredine biće održana 6. marta, a iz lokalne samouprave su pozvali sve zainteresovane građane i organizacije da u međuvremenu dostave svoje predloge izmena i dopuna Programa.

Predlozi se mogu slati u pisanoj formi ili usmeno u Odeljenju za zaštitu životne sredine u zgradi Gradske uprave, kancelarije broj 102 ili putem telefona na broj 020/51-51-102.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime