28/04/2024
8.9 C
Novi Pazar

Habibović: Uputićemo poziv stučnjacima iz Sarajeva za sanaciju grobalja

Direktor muzeja "Ras" iz Novog Pazara Elmir Habibović najavio je danas da će uputiti poziv stručnjacima iz Sarajeva koji će uz podršku arheologa i timova JKP "Čistoća" sanirati štetu grobalja u Novom Pazaru.

On je na sastanku sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i direktorom tog javnog preduzeća Farukom Suljevićem rekao da će se ovom aktivnošću zaustaviti dalje propadanje spomenika kod kojih su potencijalno moguća velika oštećenja.

“Želimo da primarnom zaštitom zaustavimo propadanje zajedničkog istorijskog dobra, ali i da pošaljemo poruku o važnosti očuvanja baštine našeg grada“, kazao je Habibović, a prenela lokalna samouprava.

On kaže da će projekat obuhvatiti sva groblja u Novom Pazaru, iako će prvom fazom biti obuhvaćena zaštita muslimansog groblja Gazilar i Velikog groblja.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Faruk Suljević kaže da to preduzeće, koje gazduje grobljima, daje podršku ovom projektu u pogledu građeviskih i fizičkih radova na samom groblju.

“Inicijativa je fantastična. Današnja prezentacija svedoči da nas očekuje realizacija izuzetno značajnog projekta, poput onih koji su unazad nekoliko godina uspešno završeni na grobljima u Sarajevu, Mostaru i na nekoliko lokacija na širem području Balkana“, naveo je Suljević.

Podsetimo, Privremeni organ Novog Pazara zabranio je sprovođenje radova na grobljima koja su proglašena za nepokretna kulturna dobra, bez prethodno pribavlјenih posebnih uslova i saglasnosti nadležnih službi.

Prethodno su Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), brojni građani, ali i mediji ukazivali na namerno oštećenje i skrnavljenje kako ovog i ostalih starih groblja u Novom Pazaru.

Predsednik Izvršnog odbora (IO) Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin ranije je kazao da od JKP “Gradska čistoća” očekuje da hitno donese mere kojima će se zaustaviti devastacija i sačuvati nišani na novopazarskim grobljima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime