06/05/2024
9.2 C
Novi Pazar

Savet DUNP: Primedbe neosnovane, potrebno smirivanje tenzija

Predsednik i članovi Saveta Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) smatraju da su primedbe članova sindikata „Nezavisnost“ i profesora ove visokoškolske ustanove „neosnovane, uvredljive i omalovažavajuće, da je došlo do zamene teza, te da je neophodno smiriti tenzije“ .

Predstavnik Vlade Srbije u Savetu DUNP-a Rade Doroslovački rekao je novinarima da je akreditacija neakreditovanih studijskih programa na ovom univerzitetu trenutno važnija od „besmislenih sukoba“.

„Na svu sreću većina studijskih programa jeste akreditovana i sada treba pažnju usmeriti na one koji nisu a za to je potrebno zadovoljiti zakonske standarde, koji su od strane rukovodstva ispoštovani, ali ne i od strane nastavnog kadra. Ukoliko se ne smire tenzije biće velika šteta za decu Novog Pazara, ali i grad, okolinu i državu, jer mladi treba da ostanu ovde a ne da odlaze u beli svet“, rekao je Doroslovački.

Član Saveta Branko Kovačević samtra da neosnovane primedbe koje nemaju argumentaciju urušavaju ugled ovog Univerziteta, te da su dijalog i smirivanje tenzija obavezni.

„Ovde je došlo do zamene teza, jer je sve urađeno po zakonu i ne vidim razlog da se diže prašina jer sve to šteti ugledu škole, a školstvo je javno dobro i ovde nema politike. Po zakonu sindikat ne može da rukovodi firmom, a studenti imaju svog prorektora, imaju parlament i šefa parlamenta“, dodao je Kovačević.

Na pitanje novinara zašto se rektorka Univerziteta Zana Dolićanin nije pojavila, Kovačević je rekao da je ona „mlada, osetljiva, da nije ništa kriva, te da svoj posao obavlja odgovorno i profesionalno.

Predsednik Saveta DUNP-a Benin Murić je naglasio da ova viskoškolska ustanova od samog početka vodi računa o obezbeđivanju kvalitetnih kadrova i realizovanju kvalitetne nastave.

„Imamo preko 19 akreditovanih studijskih programa, u procesu akreditacije su još tri i nastavićemo da radimo na poboljšanju i sticanju kadrova i uslova za realizaciju kvalitetne nastave“, rekao je Murić.

Profesori i administrativni radnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru, i članovi sindikata „Nezavisnost“, održali su danas polučasovni štrajk upozorenja, kako bi ukazali na loše stanje na toj visokoškolskoj ustanovi.

Savet nakon sednice: Neargumentovane optužbe, energiju uložiti u akreditaciju

Savet Državnog univerziteta u Novom Pazaru saopštio je, nakon održane sednice, da su optužbe o nezakonitom delovanju uprave te visokoškolske ustanove, koju predvodi rektor Zana Dolićanin, neargumentovane.

Iz tog upravljačkog organa Univerziteta poručili su da se “umesto u besmislene svađe” sva energija uloži u proces akreditacije studijskih programa.

“Studenti i njihovi interesi su u centru pažnje. Državni univerzitet je nastao sa ciljem da se kvalitetno obrazovanje učini dostupnim svima koji žele, što bliže mestu boravka i da se razvoj ovog dela Srbije unapredi”, navodi se u saopštenju.

Savet je poručio da podržava pravo Sindikata da se bavi pitanjima o položaju zaposlenih, ali i nastojanje poslodavca da “odvoji rad od nerada”.

Pozvali su Ministarstvo prosvete da, u skladu sa svojim nadležnostima, doprinese da se sutuacija na DUNP vrati u akademske tokove.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime