27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Bukovala traži poništenje imenovanja medijske komisije

Kandidat za člana Komisije za ocenu medijskih projekata Jovan Bukovala zatražio je danas od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da u celini poništi Rešenje gradonačelnika Novog Pazara o imenovanju članova za sprovođenje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini.

U Zahtevu, u koji je portal Free media imao uvid, navodi se da se ono mora poništiti jer ga je umesto Gradskog veća, doneo gradonačelnik koji je nenadležan organ.

“Pobijano rešenje je bilo u obavezi da donese Gradsko veće grada Novog Pazara, a ne Gradonačelnik koji ga je potpisao u ličnom svojstvu, umesto kao predsedavajući tog kolegijalnog organa“, navodi se.

Bukovala kao razlog za poništenje ovog rešenja vidi i presudu Vrhovnog kasacionog suda iz 2020. godine, za istu upravnu stvar.

Kaže da doneto rešenje sadrži niz nepravilnost koje su po izričitim zakonskim odredbama predviđene kao razlozi ništavnosti.

Među njima, Bukovala ističe imenovanje osobe u komisiji kao predstavnika Udruženja sportskih novinara Srbije, koje nije upisano u Registar udruženja Agencije za privredne registre, nego se na njega primenjuju odredbe Zakona o sportu.

On dodaje da na sajtu organa koji je raspisao konkurs nisu objavljene biografije svih prijavljenih kandidata za članove komisije, kao ni onih imenovanih.  

Bukovala smatra da njegov broj bodova netačno izračunat, te da umesto 65, on ima 80 bodova.

On tvrdi da Andrijana Srećković nema prava da se prijavi za člana komisije ni na jednom konkursu, jer je upisana u Registar javnih funkcionera Agencije za sprečavanje korupcije, i to kao zamenik člana izborne komsije Skupštine opštine Ljig, pa je potrebno poništiti i Rešenje o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini u Novom Pazaru.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac imenovao je u utorak članove ove komisije.U komisiji se nalaze Željko Dulanović , ispred Udruzenja medija i medijskih radnika, Edib Honć iz Udruzenja novinara Srbije,  Slobodan Đurić kao predstavnik Udruzenja sportskih novinara Srbije,  Muharem Mutabdžija kojeg je kandidovala Asocijacija nezavisnih lokalnih medija ,,Lokalpres” te Vojkan Ristić kao nezavisan stručnjak.

Podsetimo, Privremeni organ Novog Pazara raspisao je sredinom februara Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, za šta će iz budžeta biti izdvojeno 39 miliona dinara.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu za televiziju, radio, internet portale i štampane medije iznosi 200.000 dinara, a najveći 32, 5 miliona dinara.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime