15/04/2024
27.5 C
Novi Pazar

Vladajući ponovo bez većine u Skupštini Beograda, novi izbori sve izvjesniji

Konstitutivna sjednica Skupštine Beograda odgođena je u petak, drugi put u dvije sedmice, što čini gotovo izvjesnim ponavljanje izbora u srbijanskoj prijestolnici jer vladajući SNS ne može osigurati legitimnu većinu vijećnika poslije decembarskih izbora 2023., za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

IZVOR:etto.ba

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata na lokalnim izborima 17. decembra, a proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Konzervativna desna koalicija NADA ima sedam vijećnika, a pokret “Mi-glas naroda”, koji predvodi kontroverzni liječnik Branimir Nestorović šest, ali SNS nije ni u ponovnim pokušajima uspjela pridobiti više od dva vijećnika s liste tog pokreta, koji se u međuvremenu raspao.

Oporba optužuje vladajuće da su “pokrali volju građana” izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. decembra nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvješću OSCE-ove promatračke misije ODIHR.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji evropskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača.

Vučić ne isključuje ponavljanje izbora u Beogradu

Izabrani opozicioni vijećnici poredali su se i danas ispred skupštinske govornice istaknuvši brojne transparente kojima ukazuju na krađu izbora, a u izjavama novinarima ocijenili su da izvjesno slijede novi izbori.

“Trebaju pošteno reći da nemaju većinu”, poručio je Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda s opozicione liste “Srbija protiv nasilja”, ne isključivši mogućnost da vladajući “šestocifrenom ponudom” kupe dodatne mandate vijećnika pokreta “Mi-glas naroda”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane”, rekao je ranije da SNS ima “legalnu, ali još ne i legitimnu većinu”, ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovice mandata u gradskom parlamentu.

U postizbornoj krizi nakon 17. decembra hiljade ljudi je prosvjedima u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj skupine izabranih opozicionih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tokom jednog od prostesta vladajući su nazvali “rušenjem ustavnog poretka”.

Oporba ukazuje na podatak da je za oporbene liste glasalo 497.000 građana Beograda, a za vlast 411.000, te da je to “vrlo jasna poruka građana Beograda aktualnoj vlasti”, koju sada u tehničkom mandatu predvodi donedavni gradonačelnik i nekadašnji vaterpolski reprezentativac Aleksandar Šapić.

Posljednji rok za formiranje Skupštine Beograda ističe 3. marta a od tada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije u rperiodu od 45 do 60 dana treba raspisati nove izbore.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime