15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

NUNS: Komisija da pravično raspodeli novac, nadležni da ne vrše pritisak

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na članove Komisije za ocenu medijskih projekata pristiglih na konkurs Novog Pazara da “sredstva raspodele srazmerno, na pravičan način, poštujući zakonska pravila i omogućavajući medijski pluralizam”.

Iz tog udruženja su pozvali nadležne iz Gradske uprave Novog Pazara da “ne vrše pritisak na članove komisije i da omoguće predviđeneuslove za rad nezavisnih komisija”.

NUNS je podsetilo da godinama unazad RTV Novi Pazar dobija “nesrazmerno visoke sume novca” u odnosu na druge medijske učesnike na konkursu, više od 80 odsto ukupno predviđenih sredstava za medijske projekte.

“Ovakva praksa ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već i dovodi u pitanje samu svrhu projektnog sufinansiranja, koje bi trebalo da bude usmereno na podsticanje kvalitetnog novinarstva i široke palete medijskih sadržaja”, navodi se u saopštenju NUNSa.

Privremeni organ Novog Pazara raspisao je 12. februara konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2024. godini, za šta je budžetom predviđeno 39 miliona dinara, sedam miliona manje nego u prošloj godini.

Konkursom je predviđeno sufinansiranje sadržaja namenjenih za televiziju, radio, internet portale, štampane medije i novinske agencije.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 200.000 dinara, a najveći 32,5 miliona dinara.

“Pozivamo nadležne u Gradskoj upravi u Novom Pazaru da prekinu sa praksom neravnomerne i nepravedne distribucije sredstava i da profesionalno izveštavanje i javni interes budu na prvom mestu prilikom raspodele sredstava”, poručili su iz NUNSa.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime