15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

NVO: Zabrinuti zbog dešavanja na DUNP, pozivamo na deeskalaciju i dijalog

Grupa organizacija civilnog društva (OCD) izrazila je danas zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) i pozvala predstavnike Sindikata “Nezavisnost” i upravu te visokoškolske ustanove na konstruktivan dijalog.

U saopštenju za javnost, koje je potpisalo 10 nevladinih organizacija, navodi se da su “duboko zabrinuti zbog izveštaja o lošim upraljvačkim praksama, uključujići navode o nezakonitim merama i opstrukciji akademskog i administrativnog rada, koje bi mogle ugroziti kvalitet obrazovanja i akreditaciju studijskih programa”.

“Kao predstavnici civilnog društva, čvrsto verujemo u značaj dijaloga, transparentnosti i poštovanja akademskih i ljudskih prava. Pozivamo sve strane da preduzmu korake ka deeskalaciji trenutne situacije i uspostavljanju konstruktivnog dijaloga, sa ciljem pronalaženja održivih rešenja koja će štititi interese i prava studenata, kao i akademskog osoblja”, stoji u saopštenju.

Iz tih organizacija su pozvali sve relevantno institucije i organe da se aktivno uključe u rešvanje problema na DUNP i dodali da su spremni da i oni pruže podršku procesu dijaloga.

Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Svetionik, Takt info, Urbn in, Forum 10, Monitor, Fondacija Front, Momentum, Menjamo Novi Pazar i Fokred.

Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost” održao je štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, dramatično lošeg stanja na Državnom univerzitetu, nezakonitog rada i neograničene vladavine rektorke Zane Dolićanin.

DUNP je takve navode Sindikata označio kao netačne, grube i zlonamerne, dodajući da za cilj imaju interese uske grupe zaposlenih.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime