15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

Brod sa 2.737 tona humanitarne pomoći otputovao je iz Turske u Gazu

U saradnji koju vodi turski Crveni polumjesec, još jedan brod sa 2.737 tona humanitarne pomoći otputovao je u četvrtak iz južne turske provincije Mersin u ratom razoreni Pojas Gaze.

IZVOR:etto.ba

Pošiljka, između ostalog, sadrži pakete hrane, vodu, brašno, odjeću, sredstva za higijenu, šatore, vreće za spavanje, ćebad, materijale za skloništa i medicinske potrepštine.

Na ceremoniji prije odlaska robe za Gazu, predsjednica Crvenog polumjeseca Turske Fatma Meric Yilmaz rekla je da će pomoć stići u egipatsku luku Al-Arish, odakle će biti ukrcana na kamione za predviđeno odredište.

Turska do sada je poslala pomoć u 12 aviona i šest brodova Palestini.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.800, a ranjeno 72.298 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime