15/04/2024
27.5 C
Novi Pazar

Hil: Mladi su budućnost Novog Pazara, raditi na rešavanju problema medijske nejednakosti

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Novom Pazaru da je veliki optimista u pogledu razvoja ovog grada i regiona, kao i buduće saradnje sa lokalnim organima.

“Ovo je grad koji raste, raste zbog prisustva dinamične omladine. Iz toga crpim optimizam, ako učinimo dovoljno za njih, oni će pomoći ovom regionu”, kazao je Hil nakon razgovora sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara.

Na pitanje novinara da li je upoznat sa stanjem u medijima u ovom gradu i time da lokalna samouprava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata više od 80 odsto ukupnih sredstava dodeljuje jednom mediju, Hil je odgovorio da razume problem.

“Ranije smo pričali o situaciji u medijima i dobro razumemo šta treba uraditi. To je problem na kojem svi moraju raditi kako bi se to pitanje nejednakosti/neravnopravnosti moglo rešiti. Problem nedovoljne podrške nezavisnim medijima nije samo problem Srbije, već čitavog sveta”, poručio je Hil.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da SAD, preko programa USAID, podržavaju realizaciju nekoliko projekata bitnih za poboljšanje života u ovom gradu, a da je posebno važna pomoć razvoju IT sektora.

“Tu je ogroman potencijal za zapošljavanje mladih i razvoj Novog Pazara i okruženja. Od osnivanja regionalnog IT centra više od 350 mladih je zaposleno. Pravimo zgradu koja će imati 1.300 kvadrata, a krenuli smo i u priču o izgradnji tehnološkog parka kako bismo za nekoliko godina imali preko 1.000 mladih, visokoobrazovanih zaposlenih u IT sektoru, sa platama iznad republičkog proseka”, naglasio je Biševac.

Tokom posete Novom Pazaru, ambasador Hil je razgovarao i sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misalom Pramenković, kao i predstavnicima verskih zajednica.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime