27/04/2024
12.4 C
Novi Pazar

Hasić: Nezadovoljstvo građana je alarm za preispitivanje odluka (FOTO)

Predstavnik Građanske inicijative “Za zdrav Novi Pazar” Rušid Hasić pozvao je danas sve nadležne republičke i gradske organe da još jednom detaljno razmotre odluke o uklanjanju svih stabala iz regulisanog korita reke Raške, dok nije kasno za preostala stabla.

On je za portal Free media rekao da je nezadovoljstvo građana veliki alarm za preispitivanje odluka.

“Ovo što govorim ja, ustvari predstavlja i očigledno stav i ogromnog broja građana Novog Pazara, kod kojih priča o seči kao i sama seča izazivaju veliko nezadovoljstvo. Neka još jednom razmotre odluke, dok nije baš sve uništeno i dok nije kasno za preostala stabla“, rekao je Hasić.

On smatra da rešenje Vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po kojem će sva stabla biti posečena “u najmanju ruku izgleda čudno i da ne oslikava realno stanje i zahteve za uređenjem korita iz više razloga”.

“Najpre, reka Raška kreće od izvora kod manastira Sopoćani i svojim tokom od nekoliko kilometara potpuno neuređenog korita sve do mosta u ulici Ćire Ratkovića (takozvani Novi put), puna je visokog i niskog rastinja, ali i smeća. Na tom toku nalaze se područja koja su veoma kritična u kontekstu izlivanja, poplava i sličnih problema. Drugo, reke u Novom Pazaru imaju velike probleme sa otpadnim vodama, bez kolektora, koje se izlivaju direktno u njih. Treće, nisu posečene samo vrbe, već na desetine stabala, a baš na tim mestima uređenog korita, unazad bar 10 godina nikada se nije bilo problema velikog izlivanja ili poplava“, rekao je ovaj predstavnik inicijative “Za zdrav Novi Pazar”.

On je istakao da se postavlja logično pitanje, pored svih ovih problema kako i zašto se kreće od najuređenijeg dela korita i najlepšeg dela grada? 

Novopazarski radio Sto plus ranije je objavio da je Vodna inspekcija 13. marta donela rešenje i naložila “Srbijavodama” da iz regulisanog korita Raške “uklone sva zatečena stabla” i regulaciju reke vrate u funkcionalno stanje. Po dobijenom nalogu, “Srbijavode” su raspisale javnu nabavku za izbor izvođača radova koji će drveće poseći. “Na osnovu Rešenja Vodne inspekcije, naloženo je da se uklone sva zatečena stabla i to oko 130 stabala mekih lišćara (u koje spadaju vrbe, prim. aut.), oko 65 ukrasnih tuja i oko 15 stabala četinara”, naveli su iz tog javnog preduzeća. Iz “Srbijavoda” su se pozvali na Zakon o vodama kojim je, radi zaštite voda, odbrane od poplava i zaštite životne sredine, zabranjeno saditi drveće na odbrambenom nasipu.

Hasić dodaje da nije protiv poštovanja Zakona o vodama, ali da treba uzimati u obzir i realno i suštinsko stanje, koje u ovom slučaju nikako ne ide u prilog seči drveća.

Ukazuje da će sečom vrba i ostalih stabala novopazarsko naselje Lug nepovratno izgubiti na svom autenticnom izgledu.

“Izgubiće na lepoti, raznolikosti flore, velikog broja ptica koje su nastanjivale krošnje, pešaci gube hlad, fotografi i umetnici inspiraciju. Za onaj prizor bilo je potrebno desetine godina da se stvori, a svega par sati da se nepovratno uništi“, zaključio je Hasić.

Foto: freemedia.rs

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime