27/04/2024
12.4 C
Novi Pazar

OCD: Sprečiti seču stabala na keju Raške

Novopazarske organizacije civilnog društva (OCD) pozvale su danas predstavnike Gradske uprave da spreče seču stabala na keju Raške, te da organizuju tribinu na kojoj će i građani imati priliku da se izjasne o toj temi.

Šest organizacija je u zajedničkom saopštenju navelo da je to mesto “izvor inspiracija, beg od gradske gužve,i deo grada koji krasi i ispunjava srca Novopazaraca već decenijama unazad”,te da vrbe i stabla njima ne predstavljaju problem.

“Pozivamo Gradsko vijeće, gradonačelnika i sve faktore koji mogu uticati na tu odluku da spreče taj čin. Reka Raška ne izvire u Lugu niti je njeno korito u ovom delu neuređeno ili prekriveno otpadom, i smatramo da se ona mora urediti od početka njenog izvora”, dodaje se u saopštenju.

Navode i da osim problema otpada i neuređenosti korita, reka Raška već decenijama ima i problem sa izlivanjem otpadnih voda, hemikalija i mazuta, te da za to do sada niko nije odgovarao.

“Potrebno je da se odmah preduzmu konkretni koraci ka rešavanju ovog ali i svih drugih problema zaštite životne sredine u Novom Pazaru, jača institucionalna transparentnost i dijalog između građana i institucija”, poručile su ove organizacije.

Upozorili su da će svaki vid nasilnog uništavanja keja i seče sadnica biti praćen odgovorom građana i negodovanjem zajednice.

Saopštenje su potpisali NVO Menjamo Novi Pazar, Za zdrav Novi Pazar, Nešto zvučno, Mladi za održiv Novi Pazar, Udruženje Svetionik i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime