27/04/2024
12.4 C
Novi Pazar

Presuda Aladinu Paučincu pred sudom u Strazburu

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) uložio je danas predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu za raniju presudu Ustavnog suda Srbije, kojom je građanski aktivista iz Novog Pazara Aladin Paučinac proglašen krivim za vređanje vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića.

Advokatica Kristina Todorović kaže za portal Free media da je to bila presuda za jedno od prvih, od oko 10 suđenja, u postupku koji je vođen po privatnoj tužbi Mahmutovića.Paučinac je 2020. godine bio jedan od učesnika protesta protiv rukovodstva Opšte bolnice u Novom Pazaru, kojim su tražili od nadležnih odgovornost zbog velikog broja preminulih od posledica izazvanih korona virusom, ali i zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema.

“Postupak je završen ekspresno, što se ne dešava u našem pravnom sistemu. Bukvalno se sve završilo na jednom ročištu i samo je jedan dokaz izveden, a to je bilo saslušanje Paučinca, odnosno saslušanje okrivljenog“, rekla je Todorovićeva za naš portal.

Advokatica Kristina Todorović, foto: freemedia.rs

Ona je istakla da je tražila da sud utvrdi da je postupak protiv njega vođen uz povredu prava na pravično suđenje i slobodu izražavanja.

“Mešanje države u njegovo pravo na slobodu izražavanja nije bilo neophodno u demokratskom društvu, što je uslov koji bi morao da bude zadovoljen. To je nešto što je Ustavni sud morao da razume i da pretrese baš u kontekstu prava na pravično suđenje, ali nije “, rekla je Todorovićeva.

Ona veruje da će sud u Strazburu prepoznati da je ova društvena potreba na strani optuženih, jer se situacija u Novom Pazaru tokom pandemije korona virusa verovatno ne bi promenila da oni nisu protestovali ispred bolnice i ukazivali na probleme.Advokatica Kristina Todorović je dodala da je na Ustavnom sudu Srbije još nekoliko žalbi, odnosno procedura po presudama Paučincu, ali i drugim građanima Novog Pazara, iz perioda pandemije korona virusa. “Ukoliko ovaj sud donese presude protiv njih, ideja je da se Evropskom sudu u Strazburu objasni da će ovo biti tematska stavka, da će biti ukupno 15 tematskih stavki, po kojima je važno brzo odlučiti“, zaključila je ona.

Iz Građanskih inicijativa ranije su ocenili da je slučaj Aladina Paučinca i zatrpavanje tužbama primer gušenja svakog vida demokratije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime