03/05/2024
14 C
Novi Pazar

Predstavnici obje islamske zajednice prvi put na zajedničkom iftaru – Da li je to korak ka jedinstvu?

Predstavnici obje islamske zajednice bili su gosti ambasade Republike Turske na iftaru, što je ujedno i prvi put da ove strane budu u istoj prostoriji i za istim stolom od 2007. godine.

Ambasada Republike Turske u Beogradu, tradicionalno organizuje veliki iftar za predstavnike političkog i vjerskog života u Sandžaku, a ove godine spojili su dvije islamske zajednice, što je po mnogim mišljenjima bilo nevjerovatno za postići.

Za istim stolom, na istom događaju bili su predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođeni Mevludom ef. Dudićem i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije predvođeni Reisu-l-ulemom Senadom ef Halitovićem.

Koliko god da se u govorima nekih političkih, ali i vjerskih predstavnika, nedvosmisleno nametao jaz između ove dvije skupine vjernika, džematlije, građani Novog Pazara, cijelog Sandžaka, željno iščekuju jedinstvo i to je pokazano kroz više situacija.

Iftar koji je organizovao ambasador Turske u Beogradu, Hami Aksoy, prvi je događaj nakon 2007. godine koji okuplja predstavnike obje islamske zajednice, što nas dovodi do pitanja, da li je ovaj događaj korak ka jedinstvu koji željno iščekuju svi građani Sandžaka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime