15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

Udruženja građana negoduju zbog planirane organizacije vatrometa

Nekoliko udruženja građana iz Novog Pazara pokrenulo je peticiju protiv organizovanja vatrometa povodom proslave Kurban i Ramazanskog bajrama i obeležavanja Dana grada, a što je planirala lokalna samouprava.

Koordinatorka Udruženja za zaštitu životinja i promociju odgovornog vlasništva “Lunje i Maze” Azra Hasanbegović rekla je, gostujući u “Novom danu” na Sto plus radiju, da ih je vest o organizaciji vatrometa razočarala.

“Razočaravajuće je i budi bes u građanima da se to dešava za Bajram, praznik humanosti. Da se proslavlja uz zagađenje vazduha i nemerljiv stres za životinje, decu i odrasle sa smetnjama u razvoju. To je poražavajuće za grad i naše društvo. Nebulozno je da su neki pojedinci i dalje nesvesni negativnih posledica vatrometa i pirotehničkih sredstava”, kazala je Hasanbegović.

Ona je podsetila da su pred Novu godinu održali tribinu o štetnosti održavanja vatrometa, pozdravljajući odluku o odustajanja od takvog vida proslave u tom trenutku.

“Upitno je zašto sada postoji želja i poriv za takvim vidom slavlja. Ne gubimo nadu da će se nešto promeniti, a u krajnjem slučaju bitno je da peticijom pokažemo nezadovoljstvo i kažemo da ne podržavamo takve aktivnosti u našem gradu”, poručila je Hasanbegović.

Peticiju protiv organizovanja vatrometa podržali su i Udruženje psihologa Novi Pazar i nevladina organizacija “Svetionik”.

Grad Novi Pazar raspisao je početkom nedelje tender za izbor kompanije koja će organizovati vatromete za Ramazanski (10. april) i Kurban bajram (16. jun), kao i povodom obeležavanja Dana grada (20. april).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime