27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Zlatna medalja za “OP Soft” učeničku kompaniju iz Novog Pazara

“OP Soft”, tim novopazarske tehničke škole “Izudin Šušević” pobjednik je regionalnog takmičenja učeničkih kompanija, održanog prošle sedmice u Kragujevcu. Erhad Mašović, Haris Gorčević, Esma Tatar, Mina Borojević i Dalija Hazirović sa svojom aplikacijom za restorane bili najbolji na takmičenju 23 učeničke kompanije.

IZVOR:behar.tv

Ovi mladi preduzetnici su još jednom predstavili Novi Pazar u najboljem svjetlu.

Njihova aplikacija koristi za porudžbine u restoranima putem QR koda koji se nalazi na stolovima. Pomagali su im profesor Rifat Ljajić i biznis mentor Boban Dukić. Učenička kompanija, kao u svaka druga, ima direktra, menadžment, marketing, finansije.

Generalni direktor OP Soft kompanije, Erhad Mašović pojašnjava da je aplikacija posebna jer ima 3D interfejs za konobare i jedina je kao takva na svijetu.

“Želimo da pokažemo, prije svega Novom Pazaru, da ovdje postoji dosta inženjera, djece, koja hoće da rade, koja su zainteresovana za IT i uopšte za tehnologiju. Planiramo da nastavimo sa izradom ove aplikacije, da je pustimo u tržište. Samim tim što smo prošli regionalno takmičenje idem i na nacionalno koje će se održati od 19. do 21. maja. Smatramo da ovom aplikacijom može da se zaradi solidan novac i napravit ćemo nešto što još nemamo”, poručuje direktor učeničke kompanije.

Kao i za svaki dobar projekat i za ovu aplikaciju je bilo potrebno istraživanje. To je odradila Esma Tatar, direktor marketinga.

“Da porudžbina uvijek bude tačna, stigne na vrijeme, da ne dođe hladan tanjir. Radili smo ankete sa preko petsto ljudi koji su se složili da je ovo dobra i korisna ideja. Dešava se da konobar pomiješa porudžbinu ili predugo čeka. Naša aplikacija s ciljem da sve bude bolje. Vlasnici restorana će definitivno zarađivati više ako bude usluga bolja”, kaže Esma.

Finansijski plan kompanije, kao finansijski direktor, razvija Mina Borojević.

“Moramo to sve da gledamo kako će to narednih godina da nam se isplati, da li će zapravo da nam se isplati. Na primjer, proračunali smo da u prvoj godini nećemo baš biti u plusu, nego u minusu. Uz pomoć marketinga koji ćemo imati u drugog godini ćemo dobiti neki plusa, a  u trećoj godini ćemo već dostići najveći doprinos”, navela je ona pojašnjavajući da je svoju ulogu da se najbolje razumije u ovu oblast kroz ankete i razgovore s ljudima.

Mentor pobjedničke ekipe i profesor programiranja Rifat Ljajić ukazuje da se od učenika informatičkih struka te škole traži da imaju preduzetnički duh i, kad završe srednju školu, da budu spremni da rade.

“Jako je bitno što , kod učenika koji učestvuju u tim projektima, povećava to samopouzdanje, imaju veću motivaciju za rad, bolje razumiju gradivo, kada imaju primjenu onog što uče u školi, kada imaju primjenu u praksi”, kazao je on, dodavši da učenici tehničke škole u Novom Pazaru često postižu uspjehe na takmičenjima u oblastima koja na prvi mah nisu svojstvena ovoj školi.

U srednjoj školi tehničkoj Izudiš Šušević su, kao dio programa koji se dešava na nivou države,  formirali dvije učeničke kompanije. OP Soft i bavi razvojem softverekh rješenja i aplikacija. Druga, također pod mentorstvom profesora Ljajića, bavi se inovacijama i priprema projekat iz oblasti vještačke inteligencije.

Program učeničkih kompanija dio je  globalne mreže Dostignuća mladih (Junior Achievement) i ocijenjen je kao najbolji primjer preduzetničkog obrazovanja koji omogućava srednjoškolcima da razviju i vode sopstvene kompanije, sa stvarnim proizvodima i uslugama. Karakteristične su po inovativnosti, preduzimljivosti i entuzijastičnosti. Takva je  OP Soft.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime